Hlavní obsah

Naprostá většina Čechů šetří energiemi, i tak reálná spotřeba roste

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Více než čtyři pětiny Čechů šetří ve své domácnosti energiemi. Nejčastěji tak činí úsporou teplé vody či například nechávají přes zimu některé části domu nebo bytu nevytápěné. Reálná spotřeba domácností však stále roste, za poslední dva roky růst dokonce ještě zrychlil.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury Ipsos pro společnost E.ON Energie mezi 1500 zástupci české populace.

Raději sprchu než vanu

Celkem 84 procent Čechů se snaží svým chováním uspořit spotřebu energie ve své domácnosti. V obecné rovině ale ochota přiškrtit výdaje klesá, před dvěma lety spořilo 88 procent domácností.

Lidé se snaží především aktivně šetřit teplou vodou, v průzkumu to uvedly tři pětiny oslovených. Nejoblíbenějším způsobem, jak omezit domácí výdaje za energii, je upřednostnění sprchování před koupelí ve vaně, k čemuž se přiznal každý druhý dotázaný.

Zároveň není neobvyklé, že lidé v zimě nevytápějí celý obytný prostor, dvě pětiny Čechů totiž zmínily, že během topné sezóny nechávají některé části bytu či domu nevytápěné či je pouze mírně temperují.

Postoje lidí k úsporám energií
Snažím se aktivně šetřit teplou vodou58 %
Kvůli úsporám energií a vody upřednostňuji sprchování před koupelí ve vaně54 %
V zimě nechávám některé části domu či bytu nevytápěné nebo pouze temperované42 %
Abych ušetřil/a náklady na energie, jsem ochoten/ochotna mírně změnit svůj životní styl a návyky36 %
Vytápím dům či byt na nižší teplotu a raději se více obléknu32 %
Sleduji platnost nízkého a vysokého tarifu elektřiny a podle toho zapínám různé spotřebiče v domácnosti30 %
Abych ušetřil/a náklady na energie, jsem ochoten/ochotna snášet i drobná nepohodlí27 %
Zdroj: Průzkum Ipsos

Třetina lidí je kvůli úspoře nákladů ochotna alespoň mírně změnit své návyky, zhruba stejný počet lidí se pak raději tepleji oblékne, než aby více topili.

„Průzkum také ukázal, že čím vyšší má domácnost příjem, tím méně se snaží šetřit. Nejméně se chtějí omezovat mladí lidé ve věku od 18 do 34 let,“ uvedl Vladimír Vácha ze společnosti E.ON. Podle něj častěji spoří starší lidé mezi 45 až 65 lety.

Za vyšší spotřebou stojí více spotřebičů

Spotřeba energií však v českých domácnostech za poslední roky roste. U každé páté české domácnosti (21 procent) vzrostla spotřeba elektřiny, v roce 2015 to zmínila každý sedmý oslovený. Nejvíce se tento růst týká Zlínska, kde spotřeba vzrostla o 31 procent.

„Nárůst spotřeby elektřiny je pravděpodobně dán větším komfortem, který si v současné době lidé dopřávají. Používají sice úspornější spotřebiče, na druhou stranu jich mají doma stále víc,” komentoval růst spotřeby elektřiny Kamil Gric ze společnosti E.ON.

Vyšší spotřebu plynu potvrdilo 16 procent odběratelů (v roce 2015 jich bylo 12 procent). U plynu poskočila nejvíce spotřeba v kraji Královéhradeckém – o 26 procent.

Foto: David Ryneš, Novinky

Spotřeba energií v českých domácnostech za poslední dva roky

Některé domácností si také začaly v poslední době elektřinu samy vyrábět. „Aktuálně se to týká zhruba pěti procent domácností, které si především instalovaly vlastní solární elektrárnu. Je jich nicméně o dva procentní body více než před dvěma lety,“ doplnil Vácha.

Anketa

Spotřeba energií ve vaší domácnosti za poslední dva roky:
roste
17,1 %
je stabilní
64,1 %
snižuje se
18,8 %
Celkem hlasovalo 340 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Za energie lze ušetřit až tisíce ročně

Do ročních nákladů za energie se v českých domácnostech jednoznačně největší měrou promítá vytápění. Běžná domácnost vydá na topení průměrně polovinu až čtyři...

Výběr článků

Načítám