Hlavní obsah

Nájem přes realitku se může někdy zbytečně prodražit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájemci o pronájem nemovitosti mnohdy při hledání využívají realitní kanceláře. Pochopitelně to není zadarmo, realitky si za své služby účtují poplatky. Ne vždy jsou ale oprávněné.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Realitní kanceláře si obvykle za sjednání nájmu účtují provizi ve výši jednoho měsíčního nájemného. Stejnou částku ale po vás mohou chtít i v případě, že nájemní smlouvu nakonec nepodepíšete. Setkat se můžete i s tím, po vás budou požadovat různé absurdní poplatky za své služby i během trvání pronájmu.

Sehnali vám byt? Provize je v pořádku

Pokud vám realitní makléř sežene vhodný byt, je pochopitelně v pořádku, že mu za jeho služby zaplatíte. Jak se ale zachovat ve chvíli, kdy k uzavření nájemní smlouvy z nějakého důvodu nakonec nedojde? Realitní kancelář si totiž často nechává poplatek, který zájemce zaplatil při podpisu rezervační smlouvy.

Praxe je taková, že realitní kanceláře nechtějí bez podpisu rezervační smlouvy žádný byt hledat
Lukáš Zelený, dTest

Pak ale velmi záleží na znění rezervační smlouvy, která stanoví, kdy má realitní kancelář právo si ponechat rezervační poplatek odpovídající provizi za nalezený byt.

„V naší spotřebitelské poradně se setkáváme s případy, kdy realitní kanceláře nevracejí zájemci poplatek právě s odvoláním na rezervační smlouvu. A to přesto, že nabízené byty nesplňovaly jeho požadavky, nebo se ukázalo, že byt je v horším stavu, než jaký byl inzerován, a tak zájemce smlouvu odmítl podepsat,“ uvedl Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení spotřebitelské organizace dTest.

Zájemcům o pronájem pak poradil, aby rezervační smlouvu podepsali až ve chvíli, kdy budou vědět, že mají zájem o konkrétní byt, osobně si ho prohlédli a realitní kancelář jim předložila nájemní smlouvu k připomínkám. „Bohužel praxe je taková, že realitní kanceláře nechtějí bez podpisu rezervační smlouvy žádný byt hledat,” dodal Zelený.

Pozor i na absurdní poplatky

Pokud u realitní kanceláře s vrácením zaplaceného poplatku neuspějete, můžete se obrátit na soud. Ovšem jak odborníci upozorňují, jedná se o tzv. běh na dlouhou trať, a navíc s nejistým výsledkem.

Soudy v minulosti sice rozhodly, že realitní kanceláře mají poplatek vrátit, ale každý případ je ojedinělý a třeba jiné konkrétní situaci může být rozhodnuto, že si realitní kancelář poplatek účtovala oprávněně, protože je uveden ve smlouvě a zájemce na něj byl upozorněn.

Jsou ale i takové realitní kanceláře, které inkasují poplatek pouze na základě příjmového dokladu, tedy bez podpisu rezervační smlouvy, a je pak těžké dokázat, za co byl poplatek účtován.

„Některé realitní kanceláře dokonce účtují i různé poplatky za trvání nájemního vztahu. Jedná se třeba o poplatek za prodlužování nájmu. Dalším poplatkem, na který nás spotřebitelé upozornili, je poplatek za předložení vyúčtování spotřeby energií. Předložení vyúčtování je ale povinností pronajímatele, zákon nestanoví, že by za vyúčtování měl nájemce něco platit,“ upozornil Zelený.

Reklama

Související články

Kdy lze ukončit nájem na dobu určitou

Nájem bytu na dobu určitou může být výhodný jak pro pronajímatele, tak pro nájemce. Někdy však může nastat situace, kdy jeden z nich chce smlouvu ukončit před...

Na co si dát pozor při sjednání podnájmu

Řada lidí nemá jasno v tom, co je nájem a co podnájem, a často mezi nimi nedělají žádný rozdíl. To se ovšem pletou. Jak upozorňuje spotřebitelské sdružení...

Výběr článků

Načítám