Hlavní obsah

Myslela, že má cenový fix, zdražení o 100 procent ji hodně zaskočilo

Paní Petra z Třebechovic pod Orebem podepsala v květnu se společností Centropol dvouletou smlouvu na dobu určitou s produktem Pohoda Online Elektřina 24. Myslela si, že se jí cena silové elektřiny po celou dobu trvání smlouvy nebude měnit, ale to se mýlila.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dodavatel jí před nedávnem zaslal dopis, v němž ji informuje, že cenu silové elektřiny od 6. prosince zvyšuje z 1693 Kč za megawatthodinu (MWh) na 3328 za MWh, tedy bezmála o 97 procent.

Firma cenu zvednout mohla

„Uzavřeli jsme smlouvu na 24 měsíců a nikde není uvedeno, že dodavatel může zvýšit ceny o téměř sto procent,“ řekl Právu její manžel.

Od zástupce Centropolu dostali e-mail se zdůvodněním, že „bohužel změna ceny souvisí s bezprecedentní situací na trhu v souvislosti se schválením unijní zelené dohody, s vysokou cenou emisních povolenek, a především koncem Bohemia Energy“.

Příští rok mu končí fixace, zaplatí tisíce korun navíc

Finance

Čtenář přiložil všeobecné obchodní podmínky, z nichž ale vyplývá, že firma zdražit může, a v podmínkách to výslovně uvádí. „Jedná se o klasický produkt na dobu určitou. V této produktové řadě nikdy neplatila fixace ceny na dobu smluvního závazku. Tomu odpovídá i smluvní dokumentace včetně předsmluvních informací,“ řekl Právu Jiří Matoušek z Centropolu.

Současně upozornil, že pokud firma mění ceny, může zákazník od smlouvy odstoupit, jak to také sama zakotvuje. Centropol na to také paní Petru v dopise upozornil.

Brífink ministryně Maláčové k pomoci lidem, kteří čelí zdražení energií

Ekonomika

To, že lidé nezřídka u smluv zaměňují dobu určitou s fixací cen, potvrdil i mluvčí Energetického regulačního úřadu Michal Kebort.

Podmínky čtěte pozorně

„Lidé dobu určitou a fixaci směšují. Pokud je smlouva na dobu určitou, je to jen o tom, že má pevně dané datum konce. Mají-li být ceny fixované, musí to být ve smlouvě jednoznačně uvedeno a nesmí existovat žádné výluky, za jakých podmínek může společnost fixaci ukončit,“ řekl Právu Kebort.

Doporučuje proto lidem smlouvu i všeobecné obchodní podmínky vždy podrobně pročíst, aby se později vyhnuli případnému nepříjemnému překvapení.

Reklama

Výběr článků

Načítám