Hlavní obsah

Mít balkon se vyplatí, zvedne cenu nemovitosti o stovky tisíc korun

Novinky, bab

Několikeré lockdowny zavřely Čechy doma, a kdo nemá u svého domu zahradu, musel vzít zavděk alespoň balkonem či lodžií, aby nezůstal zavřený mezi čtyřmi stěnami. Byty s balkony, lodžiemi či terasami jsou nyní velmi žádané, jejich cena může podle odborníků stoupnout až o půl milionu korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Článek

Třetina mladých lidí si pod pojmem ideální bydlení představuje byt či dům s balkonem nebo terasou, ukázal nedávný průzkum Asociace českých stavebních spořitelen (AČSS).

Není se čemu divit, společenský, kulturní a často i sportovní život mnoha Čechů, kteří kvůli častým lockdownům neměli možnost trávit život v přírodě či cestováním, se přesunul právě na balkony, lodžie a terasy. Řada lidí se také pustila do jejich rekonstrukcí a zvelebování, přičemž neváhá investovat nemalé částky.

„Více než třetina úvěrů, které stavební spořitelny loni poskytly, byla na rekonstrukci stávajících bytových či nebytových prostor,“ uvedl Jiří Šedivý z AČSS. Pro rekonstrukci balkonů je právě stavební spoření společně s úvěrem od stavební spořitelny často používaným nástrojem financování.

Jak zafinancovat rekonstrukci bytu

Jak na to

Data spořitelen ukazují, že mezi lidmi roste zájem i o závěsné balkony.

„Výjimkou není ani pořízení balkonu tam, kde doposud nebyl. Po jeho pořízení přitom může hodnota nemovitosti vzrůst až o několik set tisíc korun. Není přitom podmínkou, že si balkony musí nechat nainstalovat všechny byty v konkrétním domě. Nicméně bývá cenově výhodnější nechat si zpracovat projekt pro celý dům, obyvatelé se pak postupně k jejich přístavbě přidávají. Financovat závěsný balkon lze mimo jiné také ze stavebka,“ doplnil Šedivý.

Orientační ceny rekonstrukce či zvelebení balkonu
Závěsný balkon100 000 Kč
Zasklení balkonu15 000–20 000 Kč
Nová dlažba vč. pokládky (6 m2)10 000 Kč
Balkonový nábytek pro 4 osoby4000 Kč
Bezkouřový gril3000 Kč
Dekorace vč. osvětlení1000 Kč
Rostliny vč. květináčů1000 Kč
Zdroj: AČSS, ceny vycházejí z cen volně dostupných na internetu

Zasklení i zahrádka bylinek

A do čeho lidé při rekonstrukci a zvelebování balkonu investují?

Nejčastěji si pořizují nový nábytek či grily. Stále více se také prosazuje – a nejen mezi mladými – trend „urban gardeningu“, kdy si lidé pro vlastní potřebu pěstují nejen květiny, ale i bylinky či zeleninu.

Ze stavebních úprav vedou pokládky nových dlažeb nebo zasklívání balkonů, instalace stínění či, v rámci větší rekonstrukce, posuvných skleněných stěn mezi pokojem a lodžií, čímž dochází k rozšíření obytné plochy.

Chalupy a chaty berou Češi útokem

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám