Hlavní obsah

Loňskou inflaci pokoří jen čtyři penzijní fondy

Právo, Vladimír Čechlovský
Praha

Většina penzijních fondů příliš nepotěší klienty zhodnocením, které jim připíše za rok 2011. Podle všeho totiž jen čtyři fondy z devíti dokážou svými výnosy pro účastníky pokořit průměrnou míru inflace za loňský rok. Ta činila 1,9 procenta. Jde o Allianz penzijní fond, PF Komerční banky, PF České spořitelny a ING Penzijní fond.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jeden z nejlepších výsledků mezi fondy očekává za loňský rok Allianz PF. „Bude se pohybovat mezi 2,5 až 3 procenty,“ sdělil Právu provozní ředitel Allianz PF Libor Novák.

Allianz PF je z dlouhodobého hlediska spolu s Generali PF nejvýkonnějším fondem na trhu. I to způsobilo, že v prvních dvou měsících letošního roku, kdy byla poslední šance změnit fond, do tohoto fondu přestoupilo asi 80 tisíc klientů. V posledních letech činilo zhodnocení fondu vždy tři procenta.

Z dalších fondů zatím oznámily připisované zhodnocení jen ČSOB PF Stabilita (1,7 procenta) a Generali PF (0,3 procenta)

Ostatní výsledky oznámí později

Ostatní fondy zatím výši zhodnocení ani jeho odhad nezveřejnily. Pokud však jejich akcionáři využijí v plné míře zákonnou možnost si ponechat až 15 procent z dosaženého zisku a mezi účastníky rozdělí zbylých 85 procent zisku, lze z poměru objemu vytvořeného zisku a vlastního jmění účastníků usuzovat, že vítězů nad inflací už více nebude.

Největším překvapením je loňské nízké zhodnocení Generali PF – 0,3 procenta. Jeho zisk za loňský rok je malý – 11 miliónů korun. Podle mluvčího fondu Jiřího Cívky je to kvůli tomu, že fond se „zaměřil na přesun majetku k velmi bezpečným aktivům“ s cílem nastavit do budoucna správnou investiční strategii.

Pravdou také je, že loňský rok nebyl pro fondy z hlediska možností dobrého investování zvlášť příznivý. „Byl pro finanční trhy charakteristický nejistotou a turbulencemi,“ uvedl například v tiskové zprávě jeden z penzijních fondů.

PF České spořitelny, jak sdělil jeho šéf Aleš Poklop, se však i přesto podařilo dosáhnout nejvyššího zisku v historii – 874 miliónů korun.

Předseda představenstva a výkonný ředitel PF Komerční banky Pavel Jirák upozornil, že PF KB dosáhl dobrých výsledků i přes velmi bezpečný způsob investování. Čtyři pětiny portfolia tvoří bezrizikové dluhopisy, především české státní dluhopisy, zbylá část je majetek v podobě bankovních vkladů.

Penzijní fondy v roce 2011 dosáhly zisku 4,55 miliardy korun.

Jaké výnosy připíší fondy klientům (dosud známé výsledky či odhady)
Allianz*2,5 až 3 procenta
PF KB2,04 procenta
ING PF*2,0 procenta
PF ČS*nad 1,9 procenta
ČSOB PF Stabilita1,7 procenta
Generali PF0,3 procenta
* odhady před valnou hromadou

Reklama

Výběr článků

Načítám