Hlavní obsah

Loňskou inflaci pokoří jen čtyři penzijní fondy

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Většina penzijních fondů příliš nepotěší klienty zhodnocením, které jim připíše za rok 2011. Podle všeho totiž jen čtyři fondy z devíti dokážou svými výnosy pro účastníky pokořit průměrnou míru inflace za loňský rok. Ta činila 1,9 procenta. Jde o Allianz penzijní fond, PF Komerční banky, PF České spořitelny a ING Penzijní fond.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jeden z nejlepších výsledků mezi fondy očekává za loňský rok Allianz PF. „Bude se pohybovat mezi 2,5 až 3 procenty,“ sdělil Právu provozní ředitel Allianz PF Libor Novák.

Allianz PF je z dlouhodobého hlediska spolu s Generali PF nejvýkonnějším fondem na trhu. I to způsobilo, že v prvních dvou měsících letošního roku, kdy byla poslední šance změnit fond, do tohoto fondu přestoupilo asi 80 tisíc klientů. V posledních letech činilo zhodnocení fondu vždy tři procenta.

Z dalších fondů zatím oznámily připisované zhodnocení jen ČSOB PF Stabilita (1,7 procenta) a Generali PF (0,3 procenta)

Ostatní výsledky oznámí později

Ostatní fondy zatím výši zhodnocení ani jeho odhad nezveřejnily. Pokud však jejich akcionáři využijí v plné míře zákonnou možnost si ponechat až 15 procent z dosaženého zisku a mezi účastníky rozdělí zbylých 85 procent zisku, lze z poměru objemu vytvořeného zisku a vlastního jmění účastníků usuzovat, že vítězů nad inflací už více nebude.

Největším překvapením je loňské nízké zhodnocení Generali PF – 0,3 procenta. Jeho zisk za loňský rok je malý – 11 miliónů korun. Podle mluvčího fondu Jiřího Cívky je to kvůli tomu, že fond se „zaměřil na přesun majetku k velmi bezpečným aktivům“ s cílem nastavit do budoucna správnou investiční strategii.

Pravdou také je, že loňský rok nebyl pro fondy z hlediska možností dobrého investování zvlášť příznivý. „Byl pro finanční trhy charakteristický nejistotou a turbulencemi,“ uvedl například v tiskové zprávě jeden z penzijních fondů.

PF České spořitelny, jak sdělil jeho šéf Aleš Poklop, se však i přesto podařilo dosáhnout nejvyššího zisku v historii – 874 miliónů korun.

Předseda představenstva a výkonný ředitel PF Komerční banky Pavel Jirák upozornil, že PF KB dosáhl dobrých výsledků i přes velmi bezpečný způsob investování. Čtyři pětiny portfolia tvoří bezrizikové dluhopisy, především české státní dluhopisy, zbylá část je majetek v podobě bankovních vkladů.

Penzijní fondy v roce 2011 dosáhly zisku 4,55 miliardy korun.

Jaké výnosy připíší fondy klientům (dosud známé výsledky či odhady)
Allianz*2,5 až 3 procenta
PF KB2,04 procenta
ING PF*2,0 procenta
PF ČS*nad 1,9 procenta
ČSOB PF Stabilita1,7 procenta
Generali PF0,3 procenta
* odhady před valnou hromadou

Reklama

Výběr článků

Načítám