Hlavní obsah

Letos lze vydělat na drahých kovech, kávě i cukru

Právo, Jakub Svoboda

Kdo loni investoval do diamantů, zlata či jiných vzácných kovů, neprohloupil. Cenu těchto komodit zvyšoval už samotný fakt, že jsou tradičně považovány za bezpečné investice v době krize. Přestože některé drahé kovy se zdají některým analytikům již předražené, podle mínění většiny z nich by se jejich nákup měl investorům vyplatit i letos.

Foto: Profimedia.cz

Článek

ZLATO

„Zejména pro zlato je příznivé nadměrné množství peněz v oběhu, což může v případě výraznějšího ekonomického zotavení způsobit rychlý růst cen. Jak je známo, zlato je výborný protiinflační finanční nástroj,“ zdůrazňuje analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak.

„Stále fandíme zlatu jako alternativě k finančním nástrojům, zejména kvůli současným nejistotám okolo státních dluhů,“ přidal se i komoditní stratég Saxo Bank Ole Sloth Hansen.

Někteří ekonomové se ale domnívají, že loňský růst ceny zlata o 23 % omezil možnosti pro její další zvyšování a v nejbližších měsících by měla spíše klesat.

„Nyní již mluvíme o mezikvartálních růstech ekonomik, v případě Číny o mimořádném růstu, a dolar, jak vidno, posiluje. Investoři se přestávají bát, přestávají se upínat ke zlatu jako k jistotě. Zlato je v tomto hospodářském cyklu již za svým zenitem,“ namítá Markéta Šichtařová z Next Finance.

Počátkem loňského prosince se cena žlutého kovu vyšplhala až na 1225 dolarů za trojskou unci. Poté se ale postupně kvůli posilování dolaru propadala až na současných 1070 USD za unci.

Vývoj kurzu dolaru bude podle analytiků působit na cenu zlata i v příštích měsících, dlouhodobě by však podle názoru většiny z nich měla růst. Obecně pak výhled cen většiny komodit bude ovlivňovat hlavně výkonnost čínské ekonomiky.

STŘÍBRO

Ještě lépe než zlatu se loni vedlo stříbru. Jeho přidanou hodnotou je fakt, že má průmyslové využití, na druhou stranu jeho cena tak i více kolísá. „Výroba se již pomalu zvyšuje a dá se očekávat předzásobování firem základními surovinami. Pro všechny drahé kovy je pozitivní růst jejich spotřeby v Asii, kde obyvatelé rychle bohatnou,“ podotkl Tomčiak.

PLATINA, PALLADIUM

Na přelomu roku prudce rostly i ceny platiny a palladia. Poptávku posílilo očekávání, že hospodářské oživení zvýší spotřebu kovů v průmyslu, zejména automobilovém.

O platinu teď mají velký zájem i výrobci šperků. „Zejména Číňanky se doslova zbláznily do klenotů vyráběných z tohoto kovu. Navíc přebytek nabídky kovu na trhu je kvůli těžebním problémům v Jižní Africe velmi nízký,“ říká Tomčiak.

V horizontu šesti měsíců očekává zhodnocení platiny ze současných 1486 dolarů na 1760 USD/oz. „Postupný růst její ceny předpokládáme i v dlouhodobém výhledu,“ dodal Tomčiak.

MĚĎ

Podle Hansena jsou zajímavou investicí i tzv. základní kovy. Zejména měď, která se loni zhodnotila nejvíce ze všech komodit - o 138 %. „Jde o další zajímavou oblast, když vezmeme v úvahu očekávání ekonomického oživení ve druhé polovině letošního roku a také současnou korekci, která vynesla ceny zpět na zajímavé úrovně,“ poznamenal analytik.

ZEMĚDĚLSKÉ SUROVINY

Loni podle agentury Bloomberg značně povyrostly i ceny některých zemědělských surovin a potravinářských produktů. Cena cukru na světových trzích vzrostla o 88 %, sója přidala 73 % a třeba pomerančový džus 66 %. Zhruba na polovinu proti tomu klesla cena zemního plynu, vepřových půlek či dřeva.

„Potraviny jako cukr, káva nebo kakao jsou pro nákup zajímavé. Jejich spotřeba dlouhodobě roste, naopak strana nabídky má problémy s nedostatečnými investicemi do rozvoje farem,“ upozornil Tomčiak.

Společnosti Fio a Atlantik FT favorizují pro letošek ze zemědělských komodit pšenici, kukuřici, oves či sójové boby.

„Jedná se o komodity se stabilní reálnou poptávkou, která není příliš ovlivněna ekonomickým cyklem. Pro nákup hovoří omezené pěstitelské plochy, chladné počasí, tak i nízké odhady sklizní,“ míní analytik Fia Josef Novotný.

Investovat lze i menší částky

Investování do komodit je stejně jednoduché jako investování do akcií nebo dluhopisů.

Stačí kontaktovat některého licencovaného obchodníka s cennými papíry, prostřednictvím něhož lze nakoupit prakticky jakoukoliv komoditu, od těch známých, jako je ropa nebo zlato, až po exotické typu pomerančový džus nebo bavlna.

„Investování dnes již zdaleka není jen výsadou těch nejbohatších. Například díky investičním certifikátům lze investovat od několika tisíc korun až po milióny,“ potvrzuje Marek Hatlapatka ze společnosti Cyrrus.

Reklama

Související články

Akciové trhy uzavřely leden ztrátou

Většina akciových trhů uzavře první letošní měsíc se značnými ztrátami, které jsou nejvýraznější na mladých trzích jako je Indie a Čína. Ztrátám se nevyhnuly...

Výběr článků

Načítám