Hlavní obsah

Konec hotovosti? Zdaleka ne, Češi na ni stále nedají dopustit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I přes nebývalý nástup bezhotovostního placení, především pak v posledních dvou letech, se Češi bankovek a mincí vzdát nechtějí. Každý čtvrtý na hotovost nedá dopustit a vyloženě ji preferuje před platbami kartou. Devět z deseti lidí hotovými penězi platí pravidelně.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

I když se na první pohled může zdát, že hotovosti již dávno odzvonilo, není tomu tak.

Každý čtvrtý Čech, ve věkové kategorii od 30 do 44 let dokonce každý třetí, dává placení bankovkami a mincemi rozhodně přednost před platbami kartou.

Peníze mám schované doma, přiznal se každý druhý Čech

Finance

Průzkum agentury STEM/MARK pro společnost Euronet ČR ukázal, že devět z deseti Čechů platí hotovostí alespoň jednou týdně. Alespoň jednou denně vytáhne při placení peníze každý čtvrtý oslovený.

„Lidé dennodenně využívají ke svým platbám hotovost. Každý den se uskuteční přes 5700 výběrů z Euronet bankomatů,” uvedl Ondřej Kozák ze společnosti Euronet ČR.

„Mimo Prahu dokonce dochází k výběrům hotovosti ještě ve větší frekvenci než před pandemií. Větší potřebu hotovosti značí i to, že průměrná výše částek, které lidé vybírají, roste. Letos se vyšplhala až na pět tisíc korun,“ doplnil.

Češi platí hlavně bezkontaktně. Hotovosti se přesto vzdát nechtějí

Finance

Obchodník platby kartou nepřijímá

Proč hlavně lidé platí hotovými penězi a nesáhnou raději po kartě, je zřejmé. Obchodník jim bezhotovostní placení neumožňuje, platby kartou prostě nepřijímá.

Tři z deseti oslovených zmínili, že v obchodě platili větší bankovkou, protože ji chtěli rozměnit. Každý pátý je na platby hotovostí zvyklý, nechce to měnit a má tak navíc větší kontrolu nad svými financemi.

Bez mobilu ani ránu. Pro Čechy to platí i při placení

Finance

Nejčastěji spontánně uváděným důvodem je platba drobné částky, někdy spojovaná s poplatky za platbu kartou.

„V malých městech platba kartou stále není standardem. Restauracím ani službám se nevyplatí si platební terminály pořizovat a zákazníci musí disponovat hotovostí,” uvedl Kozák.

„Bankomatů je ale stále minimum a obyvatelé musí dojíždět do větších měst. To stojí jak čas, tak dodatečné náklady,“ dodal.

Výběr hotovosti jednou měsíčně

Češi nejčastěji vybírají peníze z bankomatu jednou za měsíc. Ovšem Pražané tak činí mnohem častěji, zmínily více než dvě pětiny (43 procent).

„V Praze je největší množství bankomatů v republice, takže dává smysl, že právě tam se hotovost vybírá nejčastěji. Ač řada podniků kartu už přijímá, spousta služeb požaduje stále hotovost,“ zmínil Kozák.

Komerční banka a Moneta budou sdílet bankomaty

Ekonomika

Anketa

Jak často jste v posledním týdnu platili hotovostí?
Několikrát denně
29,4 %
Jednou denně
6,7 %
Několikrát týdně
15,1 %
Alespoň jednou týdně
25 %
Vůbec
23,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14681 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám