Hlavní obsah

Peníze mám schované doma, přiznal se každý druhý Čech

Polovina Čechů má doma, nejčastěji pak jen tak volně v šuplíku, schované peníze. Že jim je znehodnocuje inflace, nejspíš neřeší, protože se nejedná o malé částky.

Foto: Novinky

Kolik mají Češi doma uloženo

Článek

Češi se mohou pochlubit závratnou výší úspor. V bankách mají uloženy zhruba tři biliony korun. Nemilou zprávou ovšem je, že rostoucí inflace jim z jejich vkladů ukrajuje nemalé částky. A to i přesto, že mnohé banky v poslední době zvyšují úrokové sazby u nabízených spořicích produktů.

Průzkum: Češi mají úspory nejčastěji na běžném účtu

Finance

K znehodnocení peněz dochází, ovšem ne tak markantnímu, jako když máte peníze uložené doma tzv. pod matrací. V průzkumu agentury NMS Market Research pro Raiffeisenbank se k tomu přiznal každý druhý Čech.

Obvykle se sice jedná jen o částku kolem pěti tisíc korun, tři pětiny domácností mají doma rezervu mezi dvěma až deseti tisíci korunami, ale i tak nemalý počet lidí má po bytě poschovávané i desítky tisíc korun. Pětina oslovených uvedla částku mezi deseti až dvaceti tisíci korunami, každý osmý pak zmínil sumu mezi 20 až 50 tisíci korunami a osm ze stovky oslovených pak dokonce více než 50 tisíc korun.

Spoření do matrace je sice na chvostu oblíbenosti možností ukládání peněz, i tak ho podle pravidelného šetření Barometru obliby spoření, který již několik let čtvrtletně vyhodnocuje Asociace českých stavebních spořitelen, jako svého favorita zmiňuje pětina až čtvrtina oslovených.

Stavebko už není nejoblíbenější, hlavní jistotou jsou pro Čechy drahé kovy

Finance

Šuplík vede

Místem, kam si nejvíce lidí, peníze schová, je nejčastěji šuplík. Zmínila ho pětina oslovených. Každý šestý využívá trezor, šest procent lidí pak skříň s oblečením, pět procent knihovnu a tři procenta dokonce špajz nebo kredenc s nádobím.

Foto: Novinky

Kde mají Češi doma poschovávané peníze

Jednotky případů odpověděly, že peníze schovávají za obrazem, pod kobercem, v posteli nebo třeba v hodinách.

Zajímavý je i poznatek z průzkumu, kdy třetina lidí buď na otázku ohledně místa úkrytu hotovosti odmítla odpovědět, nebo už ani nevěděla, kde peníze má.

Anketa

Máte doma finanční rezervu v hotovosti?
Jen pár stovek korun
15,5 %
Zhruba do 5 tisíc korun
14,7 %
Od 5 tisíc do 10 tisíc korun
8,2 %
Od 10 tisíc do 20 tisíc korun
6,6 %
Od 20 tisíc do 50 tisíc korun
6,5 %
Více než 50 tisíc korun
21,3 %
Ne
27,2 %
Celkem hlasovalo 17919 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám