Hlavní obsah

Kolik utrácíme za energie, volání a bankovní poplatky

Novinky, Barbora Buřínská

Nejvíce české domácnosti, hned za výdaji na bydlení a za potraviny, utrácejí za energie. Tři čtvrtiny z nich za plyn či elektrickou energii každý měsíc vydají z rodinného rozpočtu částku převyšující 1500 korun. Významný zásah do rodinných financí představují i náklady na dopravu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Za energie už běžně platíme přes 2500 korun měsíčně.

Článek

Za hromadnou dopravu a pohonné hmoty více než polovina Čechů zaplatí měsíčně přes tisíc korun. Vyplývá to z výzkumu společnosti Ipsos Tambor realizovaného mezi tisícovkou českých spotřebitelů na podzim loňského roku. Výzkum se zaměřil na výši útrat lidí a domácností za služby takzvaných síťových odvětví a za finanční služby.

Operátorům nejčastěji platíme do 500 korun

Přibližně polovina českých spotřebitelů podle svých slov měsíčně zaplatí za služby mobilních operátorů méně než 500 korun. Další třetina z nás utrácí v průměru 500 až tisíc korun měsíčně a do 1500 korun se každý měsíc vejde více než 90 procent české populace.

Zatímco v případě mobilních komunikací se výše útrat u většiny populace příliš neliší, rozdíl v průměrných měsíčních nákladech na hromadnou dopravu a pohonné hmoty je relativně velký. Mezi jednotlivými spotřebiteli může činit až několik tisíc korun.

U necelé čtvrtiny dotázaných nepřesáhnou průměrné měsíční náklady na dopravu 500 korun. Třetina má náklady vyšší než 1500 korun a téměř 12 procent lidí dokonce vyšší než 2500 korun.

Přes 5 tisíc zaplatí za energie 8 procent domácností

Pouze 11 procent českých domácností zaplatí v průměru za plyn, elektrickou energii a teplo méně než tisíc korun měsíčně. U 15 procent domácností se průměrné měsíční náklady na energie pohybují mezi tisícem až 1500 korunami. Více než čtvrtina domácností za energie každý měsíc vydá 1500 a 2500 korun.

Téměř dvě pětiny českých domácností zaplatí měsíčně za energie více než 2500 korun a u téměř osmi procent domácností přesahují tyto měsíční náklady dokonce částku pět tisíc korun.

Bankám za služby platíme nejčastěji do 200 korun

Služby bank nejčastěji přijdou české klienty na 100 až 200 korun měsíčně. Toto rozmezí uvedli tři lidé z deseti. Výsledky průzkumu potvrzuje i Klientský index, kalkulátor bankovních poplatků, serveru bankovnipoplatky.com. V loňském roce se jeho měsíční hodnoty pohybovaly mezi 174 až 178 korunami.

Částku 50 až 100 korun platí podle svých slov každý měsíc čtvrtina dotázaných. Více než pětina za bankovní služby nevydá více než 50 korun měsíčně. Na druhou stranu další pětina respondentů měsíčně pravidelně hradí náklady na vedení účtu, transakce a výběry z bankomatů vyšší než 200 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám