Hlavní obsah

Kdy se platba kartou v cizině prodraží

Právo, Pavel Cechl

Pobyt na dovolené v cizině se může nečekaně prodražit, pokud vám dojdou vyměněné peníze a budete nutně potřebovat vybrat si další. Důvodem jsou poplatky spojené s výběrem z bankomatu. Ale nepomůže ani, pokud se rozhodnete všechno platit kartou. Ta v sobě totiž skrývá jiné záludnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Přesvědčil se o tom i čtyřicetiletý Josef z Prahy, který si koncem června vyjel na týden do Polska.

„Měl jsem dostatek volného času, takže jsem si pobyt o tři dny prodloužil,“ řekl. Rozhodl se vybrat si nějaké zloté, aby měl na drobné útraty typu zmrzlina či rychlé občerstvení na ulici. „Měl jsem zafixováno, že se vyplatí využívat bankovní bankomaty, protože ty nebankovní mívají vysoké poplatky,“ uvedl.

V zahraničí plaťte kartou, hotovost použijte jen na drobnou útratu

Finance

Jaké ale bylo jeho překvapení, když poměrně vysokou částku navíc požadovala přes svůj přístroj i místní banka.

„Při placení kartou v restauraci mi pak nabídli, že mi částku strhnou buď v korunách, nebo v místní měně,“ dodal Josef s tím, že dlouho přemýšlel, co je pro něj výhodnější.

Nevýhodné převody

Na co si tedy dát pozor při výběru peněz a kolik za to zaplatíte?

„Obecně se nedá říct, zda bude dražší výběr z bankovního nebo nebankovního bankomatu,“ konstatoval Štěpán Dlouhý, mluvčí mBank. Člověk se podle něj může setkat se dvěma speciálními situacemi. Provozovatel bankomatu mu může naúčtovat poplatek za výběr, který se pohybuje obvykle v přepočtu mezi 100 a 200 korunami. Nebo mu může nabídnout službu DCC (Dynamic currency conversion), tedy okamžitý převod transakce na koruny.

„Zde je ovšem zpravidla nevýhodný kurz,“ dodává Dlouhý s tím, že nezbývá než si podmínky jednotlivých provozovatelů zjistit dopředu na internetu nebo obejít pár bankomatů a vyzkoušet si, co nabídnou. Experti jiných bank uznávají, že někdy může rozlišení na bankovní či nebankovní bankomaty hrát určitou roli. Ale minimální.

„Některé bankomaty v zahraničí mohou účtovat poplatky za použití dané jejich provozovatelem. Ty, které poplatky neúčtují, by měly být označeny nápisem no fee či free of charge,“ konstatovala Michaela Průchová z ČSOB.

Kolik si účtují české banky za výběr v cizině (v rámci Evropské unie; debetní karta)
Air Bank
V rámci balíčku za sto korun měsíčně (lze sjednat i na omezenou dobu) je jednotlivý výběr z bankomatu zdarma. Bez něj stojí v rámci EU a Velké Británie 35 korun
Creditas
Výběry jsou zdarma
Česká spořitelna
Při výběru z bankomatu skupiny ERSTE zdarma, u ostatních při výběru eur 40 Kč, v jiné měně 125 Kč
ČSOB
Při výběru z bankomatů mateřské skupiny KBC pět korun, u ostatních při výběrech v eurech 40 korun. U ostatních pak 100 Kč
Expobank
U konta NEO výběry zdarma
Fio banka
U karty Mastercard 2–5 výběrů zdarma, ostatní 25 Kč. U karty VISA zdarma
Komerční banka
Zlatá karta zdarma, Plus karta dvakrát měsíčně zdarma, poté 39 korun. Embosovaná karta 39 Kč
mBank
Při výběru do částky v hodnotě 1500 Kč 29 korun, u vyšší hodnoty zdarma. Zlatá mKarta zdarma
Moneta Money Bank
V případě kont TOM účet, TOM Plus a Konto genius Gold zdarma, u konta Genius Free & Flexi 59 Kč
Raiffeisenbank
Zdarma
Sberbank
Při využití běžného účtu FÉR účet Plus či FÉR účet Extra zdarma. U běžného účtu 40 Kč
UniCredit Bank
V rámci U konta zdarma.
Zdroj: banky

Samozřejmě je nutné počítat s tím, že peníze za výběr si bude v některých případech účtovat i domovská banka, u níž má člověk konto v Česku. Například Česká spořitelna si tak při výběru z bankomatu skupiny Erste nestrhává nic. U těch ostatních vyjde výběr v eurech na 40 korun, v jiných měnách na 125 korun. Komerční banka si u Zlaté karty neúčtuje nic, u Plus karty má ve vybraných evropských státech dva výběry zdarma, v ostatních zaplatí její klienti 39 korun.

ČSOB si pak za výběr z bankomatů skupiny KBC debetní (tedy nikoli kreditní) kartou účtuje pět korun, u ostatních za výběry v eurech potom 40 korun. Samozřejmě ale klient u finančních ústavů zaplatí za převod měny, přičemž se kurz od toho určeného Českou národní bankou může o několik desetinek procenta, ale i o několik procent lišit. Totéž platí při platbě kartou u obchodníka.

Evropané vyrážejí na dovolenou. Češi volí přírodu, ostatní moře

Finance

Pokud se někdo rozhodne ušetřit na poplatcích tím, že si vymění dostatek peněz, měl by si raději rovnou volit měnu dané země, do níž cestuje. „Zjistěte si poplatek své banky za výběry z bankomatů v zahraničí. Podle toho promyslete, zda pro vás není výhodnější vybrat z bankomatu místní měnu až v cílové destinaci než měnit peníze doma ve směnárně,“ radí mluvčí Air Bank Jana Pokorná.

Výběr měny

Jako jednoznačně nejjednodušší a nejlevnější tak vychází platit kartou, kdykoliv to jenom jde. „Tyto platby u obchodníků v zahraničí nejsou zpoplatněné,“ řekl Michal Teubner z Komerční banky. Podobný postoj mají i ostatní finanční ústavy.

Problém ale nastává, když zahraniční obchodník svému zákazníkovi nabídne platbu v korunách. Jedná se opět o službu DCC, o níž jsme se zmiňovali již při výběrech z bankomatu. „Zaúčtování transakce rovnou v korunách znamená, že obchodník převod provede vlastním a zpravidla pro klienta velmi nevýhodným kurzem,“ uvedl Jakub Heřmánek z Fio banky s tím, že doporučuje raději měnu dané země. Samozřejmě si to může člověk zkusit spočítat.

Nezapomeňte před dovolenou na dálniční známku, policie plánuje kontroly

Finance

„Ale v situaci u pokladny nemáte obvykle dostatek času si promyslet, zda je pro vás nabízená směna výhodnější,“ doporučuje raději zvolit místní měnu i Pokorná z Air Bank.

Podle Petra Plocka z UniCredit Bank je místní měna jednoznačně výhodnější v evropských zemích. Nikoliv však na dovolené například v Africe. „DCC je služba vhodná pro klienty, pro které je pohodlnější vědět, kolik platí v českých korunách, zejména v exotických zemích, které používají měny směnitelné pouze přes silné měny, jakými jsou dolar nebo euro,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám