Hlavní obsah

Každý čtvrtý pár jistí svůj majetek manželskou smlouvou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V loňském roce podepsalo u notáře manželskou nebo předmanželskou smlouvu 10 754 párů. Podle odhadu svateb si tak své majetkové poměry upravila čtvrtina párů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Smlouvu, která upravuje majetkové poměry manželů, může v České republice sepsat pouze notář.

Zatím nejvyšší počet smluv páry uzavřely v roce 2019, ukazují data Notářské komory ČR, která statistiku úprav majetkového režimu manželů vede. Tehdy smlouvou svůj majetek ošetřilo celkem 10 891 párů.

V dalším roce Česko zasáhl covid-19 a roční počet smluv upravujících manželský majetkový režim poprvé v historii klesl. Nicméně v roce 2021 se opět meziročně o zhruba dvě stovky smluv navýšil (v roce 2020 byl sepsáno 10 581 smluv).

Co je manželská (předmanželská) smlouva
Česká legislativa umožňuje manželům a nastávajícím manželům upravit své majetkové poměry jinak, než jak stanovuje zákonný manželský majetkový režim.
Ten se uzavřením smlouvy mění na režim smluvený a smlouva řeší majetkové poměry pro případ rozvodu či úmrtí jednoho z manželů.
Obě strany si v manželské smlouvě zpravidla upravují svá práva a povinnosti týkající se budoucího společného jmění.
Takovouto smlouvu lze podepsat pouze u notáře. V případě podepsání smlouvy před uzavřením manželství je nutné po svatbě předložit příslušnému notáři oddací list.
Nic jiného než majetkové vztahy předmětem takové smlouvy být nemůže, není tedy možné smluvně po partnerovi požadovat například vykonávání domácích prací.
Zdroj: Notářská komora ČR

„Po předloňském poklesu počtu manželských smluv, který přikládáme pandemickým restrikcím, a tedy i omezení svateb, se stoupající trend zájmu o manželské smlouvy vrací – lidé mají zájem o vlastní finanční ochranu a nastavení majetkových vztahů v manželství,“ uvedl prezident Notářské komory ČR Radim Neubauer.

Podle odhadu počtu svateb za první tři čtvrtletí minulého roku si smlouvu loni nechal sepsat zhruba každý čtvrtý pár.

Ochrana před dluhy

Smlouva chrání před odpovědností za partnerovy dluhy jak stávajícími, tak těmi, které případně teprve vzniknou. Uzavřením smlouvy je také možné určit, zda po svatbě manželé majetek získají společně, či se ze společného jmění něco vyloučí.

Do celkového počtu smluv upravujících manželský majetkový režim se zahrnují jednak předmanželské smlouvy sjednané páry před svatbou, tak manželské smlouvy podepsané již sezdaným párem.

Sepsat si je nechávají ale i lidé, kteří vstupují do dalšího manželství a s dělením majetku po předešlém vztahu bez smlouvy měli špatnou zkušenost.

„Nejčastější případy, před kterými smlouva chrání, jsou neuhrazené staré dluhy a následné zabavení majetku i nedlužícímu z manželů. Smlouvu také sepisujeme párům, které chtějí mít jasně stanoveno, komu v případě rozvodu konkrétní majetek připadne,” doplnil Neubauer.

Ani zúžení jmění manželů pojistkou před exekucemi není

Finance

Smlouvu je možné sepsat i v případech, kdy se jeden z manželů pustí do podnikání a v případě neúspěchu, resp. krachu by mohl negativně ovlivnit finanční situaci celé své rodiny, i dětí.

Manželská smlouva totiž jasně stanovuje, kdo vlastní konkrétní část majetku, a je nadřazena zákonnému režimu společného jmění manželů, který vzniká společně se sňatkem za předpokladu, že manželé smlouvu, která jej mění, nepodepsali.

Lze zapsat do veřejného seznamu listin

Manželskou (předmanželskou) smlouvu je možné nechat zapsat do veřejného seznamu listin o manželském majetkovém režimu.

Pokud tak učiníte, nemusíte existenci dané smlouvy dokládat třetí straně, která je totiž povinna si případnou existenci smlouvy v seznamu sama ověřit.

Dojde-li například k exekuci, je exekutor povinen si ověřit, zda dotyčný, na jehož majetek chce exekuci vykonat, v seznamu figuruje.

Pokud ano, pak se musí zachovat podle dané smlouvy, tedy například vyjmout z exekuce majetek, který patří výlučně druhému z manželů.

Neuvedení smlouvy v seznamu váhu smluvních podmínek v žádném případě nesnižuje, nicméně s faktem, že smlouva existuje, musí manželé třetí strany sami seznámit.

Reklama

Výběr článků

Načítám