Hlavní obsah

Jako za socialismu: Lidé si stále víc stavějí domy vlastníma rukama

Právo, rap, jan

Svépomocí, tedy bez účasti stavebních firem či developerů, si staví rodinné domy v Česku stále víc lidí. Počet těch, kteří se spoléhají na vlastní síly, se každý rok zvýší o třicet procent. Loni bylo takových stavebníků už pět tisíc. Za minulého režimu byla stavba svépomocí zcela běžná.

Článek

Největší motivací jsou samozřejmě pro většinu lidí peníze; možnost ušetřit a nezadlužit se na dlouhé roky. Vyplývá to z analýzy iniciativy Svépomocí.cz, která vychází z údajů Českého statistického úřadu, firemních partnerů a vlastních anket.

„Ještě před několika lety byl u společnosti, s níž spolupracujeme a která dodává na náš trh cihly, poměr stavební firmy v porovnání s koncovým zákazníkem 70 ku 30, dnes je to přesně naopak,“ řekl Právu Pavel Tesárek, ředitel iniciativy Svépomocí.cz, který tyto webové stránky založil na základě vlastních zkušeností se svépomocnou výstavbou domu.

Úspory až poloviční

„Kdo už se pustí sám do stavby, chce hlavně bydlet v kvalitním a prostorném domě za zlomek ceny, než jakou by platil developerům. Úspory jsou nejméně padesát procent a i provedení prací je logicky lepší, protože děláte vše pro sebe,“ dodává Tesárek s tím, že nejvíce takových staveb vzniká podle nich ve Středočeském (24 %), Jihomoravském (18 %) a Moravskoslezském kraji (15 %). V Praze se do stavby vlastníma rukama pouští 11 procent lidí. Nejméně se do tohoto dobrodružství vrhají v Karlovarském (0,6 procenta) a Ústeckém (0,8 %) kraji.

Podle údajů serveru si stavebníci nejčastěji staví domy do 150 metrů čtverečních, na stavbu mají rozpočet od 1,5 do 2 miliónů korun.

Sami si postaví základovou desku, vyzdí obvodové a vnitřní nosné zdi. Na odborné práce si většinou sjednávají odborníky: tesaře, instalatéry či elektrikáře. S prací jsou stavebníci, mezi nimiž převládají lidé mezi 25 až 44 lety, hotovi tak do dvou let. A to chodí na stavbu většinou ve volném čase, poté, co jim skončí zaměstnání.

Levnější, ale časově náročnější

Jaké to je postavit si vlastními silami aspoň nástavbu na starém domě, si vyzkoušel i 39letý elektrikář Michal P. z Mladoboleslavska. K řemeslu má blízko, pracuje totiž ve stavební firmě, přesto narazil na problémy a přiznává, že leccos se nepovedlo.

„Je to levnější, ale všechno trvá mnohem déle. Navíc se něco nepovedlo napoprvé, takže náklady trochu stouply,“ připouští Michal. S pomocí kamaráda zvládl vyměnit střechu včetně tesařských, klempířských a pokrývačských prací, ale třeba betonování podlah se vymklo. „Koupil jsem špatný beton, a začalo se mi to drolit, tak jsem to musel vykopat a betonovat znovu,“ sdělil.

Coby elektrikář si sám zajistil rozvod elektřiny a dělal i vodovod a odpady. „Poradil jsem si s tím, ale k nákladům na materiál, které platíte tak jako tak, se musí připočítat třeba i svářečky a další věci na práci s potrubím. I tak jsem se dostal o několik tisíc korun níž, než mi nabízela instalatérská firma,“ vypočetl Michal.

Vešel se do miliónu

„Neměl jsem na všechno rozpočty od firem, protože jsem si je nenechal ani připravit, ale logicky to musí být lacinější o práci všech najímaných lidí. Soused zaplatil firmám za podobnou přestavbu asi 1,5 miliónu, já zůstal pod miliónem,“ srovnával.

Svépomocí.cz odhaduje, že počet domů postavených vlastními silami poroste i v příštích letech.

„Moderní stavební materiály jsou v podstatě skládačkou, kterou dokáže sestavit téměř každý,“ tvrdí Tesárek s tím, že pro toho, kdo se pro stavbu rozhodne, mají zdarma na webu potřebné postupy. Počínaje tím, jak vypočítat náklady, až po návodná videa s detailními postupy jednotlivých fází výstavby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám