Hlavní obsah

Jaderné elektrárny jsou pro jednu pojišťovnu příliš velké sousto

Právo, gin

Pojistky odpovědnosti a na riziko škod mají i jaderné elektrárny. Limity plnění jsou už ale tak astronomické a individuální, že je to pro jednu, byť kapitálově silnou, pojišťovnu příliš velké sousto. Proto jaderné elektrárny pojišťuje vždy více pojišťoven najednou, které se na tyto případy sdružují v tzv. poolu. Rizika z elektrárny si tak mezi sebou rozdělí.

Článek

V Česku Temelín a Dukovany zastřešuje Český jaderný pojišťovací pool, přičemž hlavním pojistitelem je Česká pojišťovna, dalšími členy jsou Allianz, Kooperativa, ČSOB pojišťovna, Generali, Česká podnikatelská pojišťovna, UNIQA, Hasičská vzájemná pojišťovna, MAXIMA pojišťovna.

Pool poskytuje jaderným zařízením v první řadě pojištění zákonné odpovědnosti za jaderné škody vzniklé třetím stranám z provozu jaderného zařízení nebo z přepravy jaderného materiálu.

Povinné pojištění Temelína a Dukovan na vyloženě jadernou škodu stojí přes 150 milionů korun ve čtyřletém cyklu, přičemž limit plnění je zhruba do dvou miliard. Ekologické organizace však už dříve uvedly, že je to příliš málo, neboť v případě závažné jaderné události jdou škody, vyčíslené penězi, do stovky miliard korun.

Na druhou stranu energetici oponují, že dražší pojištění by už neúměrně zvyšovalo provozní náklady. Celkově totiž za pojištění majetkových škod (tedy ne jen za jaderné škody) jen u Temelína zaplatí přes 600 miliónů během čtyř let. Krytí škod případně vzniklých při přepravě jaderného materiálu přijde na 80 miliónů za čtyři roky.

I Český jaderný pojišťovací pool se podílí na pojištění více než 386 jaderných elektráren po celém světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám