Hlavní obsah

I podnikatel s paušální daní má šanci získat hypotéku

Banky jsou ze zákona povinny důkladně prověřit úvěruschopnost každého žadatele o hypotéku. Pokud se jedná o osobu samostatně výdělečně činnou (OSVČ), banky požadují pro doložení výše příjmu především poslední uzavřené daňové přiznání. Jak je to ale v případě podnikatelů, kteří se rozhodli využít tzv. paušální daň, a nemusí proto daňové přiznání podávat?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

V Česku je aktuálně více než jeden milion podnikatelů, kteří mají samostatnou výdělečnou činnost jako hlavní zdroj příjmu. Podle ministerstva financí takzvanou paušální daň pak využívá zhruba 78 tisíc z nich.

Hlavní výhodou paušální daně, kterou mohou podnikatelé při splnění zákonem daných podmínek využívat od začátku ledna 2021, je to, že OSVČ platí každý měsíc jen jeden paušální poplatek (pro letošek činí 5994 korun, v roce 2021 byl 5469 korun).

Paušální režim není překážkou pro získání hypotéky

„OSVČ s paušální daní hradí sociální i zdravotní pojištění a daň z příjmu v rámci jedné měsíční platby. Tito podnikatelé už letos nevyplňují přehledy pro sociální a zdravotní pojištění a nepodávají daňové přiznání za uplynulé zdaňovací období,” uvedla Veronika Hegrová z Hyponamiru.

K paušální dani se nově přihlásilo takřka 24 tisíc podnikatelů

Ekonomika

Pokud se podnikatel využívající paušální daň rozhodne požádat o hypotéku, banka nemá již možnost posoudit výši jeho příjmu podle daňového přiznání. Neznamená to však, že hypotéku nezíská, banky mají pro tyto případy připravená nová pravidla, jimiž dokáží posoudit žadatelovu úvěruschopnost.

Jak banky posuzují úvěruschopnost OSVČ s paušální daní při žádosti o hypotéku
Česká spořitelnaŽadatel musí mít na svém účtu evidovány tržby, musí podnikat celý rok 2021 (nejpozdější zahájení činnosti v lednu 2021). Banka požaduje doložení výpisů z účtu/učtů za celý kalendářní rok 2021, přes které realizoval transakce z podnikatelské činnost. Nezáleží, zda se jedná o podnikatelský účet nebo účet osobní. Z doložených výpisů z účtu v jiných bankách nebo z účtů v ČS pak spočítají výši obratu z podnikání.
Skupina ČSOB, Hypoteční bankaMísto daňového přiznání bude banka žádat předložení výpisů z účtu s podnikatelským platebním stykem za posledních 6 měsíců. Pokud jsou příjmy podnikatelů částečně nebo plně tvořeny hotovostními obraty, banka požaduje i další dokumenty, např. faktury, přehledy tržeb z EET apod. Úroveň výdajů podnikatelů hodnotí také v závislosti na vykonávané činnosti.
Komerční bankaMinimálně v 1. polovině roku 2022 banka primárně vychází z daňového přiznání za rok 2020. Další požadované doklady: výpisy z účtu s hrazenou částkou paušální daně a čestné prohlášení, že klient během rozhodného období roku 2021 nepřestal být poplatníkem v paušálním režimu a že jeho příjmy nebyly sníženy oproti daňovému přiznání za rok 2020.
Moneta Money BankKlient musí doložit tři poslední výpisy z účtu, kdy na posledním výpisu musí být patrná úhrada odvodů odpovídajících paušální dani. Banka příjem žadatele akceptuje, pokud v minulém zdaňovacím období (tedy v roce 2021) provozoval podnikatelskou činnost celých 12 měsíců.
RaiffeisenbankK podání žádosti o úvěr musí klient vykazovat nepřetržitou podnikatelskou činnost, která trvá minimálně 12 měsíců. Pokud ale v minulém roce (zdaňovacím období) nepodnikal po dobu celého roku, banka požaduje podnikatelskou činnost v délce alespoň šesti měsíců. Příjem poté spočítá za příslušný počet měsíců, ve kterých podnikal. Způsob posuzování příjmů je však neveřejný, banka tedy nemůže sdělit detaily.
UniCredit BankDo konce března 2022 bude banka příjem žadatelů počítat dle daňového přiznání za rok 2020. Nový postup představí během března. Od žadatelů bude požadovat doložení platby paušální daně. Klient bude muset prokázat svou finanční situaci – například přehledem, evidencí nebo výpisy z podnikatelského účtu, přes nějž vede platební styk.
Zdroj: banky

Postup a seznamy požadovaných dokumentů se v jednotlivých bankách mírně liší, všechny banky ale pochopitelně zajímají příjmy a jejich zdroje. Započítány budou pouze ty transakce na bankovních účtech, které jednoznačně souvisejí s podnikatelskou činností.

Banky například neuznávají vklady v hotovosti na účet bez doložené fakturace, dále pak jednorázové převody z jiného vlastního účtu podnikatele nebo účtů od jeho rodinných příslušníků, výnosy ze spořicích a investičních produktů nebo jednorázové příjmy například z prodeje nemovitosti.

Hypotéky rekordně zdražují. Během roku mohou sazby atakovat 7 procent

Finance

Výdaje budou následně stanoveny procentem z příjmů v závislosti na druhu hlavní živnosti. U OSVČ v paušálním režimu banky používají stejný mechanismus jako u podnikatelů, kteří ve svém daňovém přiznání uplatňují výdajové paušály. Ve výdajích se navíc zohledňuje částka uhrazené paušální daně platná v daném roce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám