Hlavní obsah

Hypotéky zlevnily, ale ne na dlouho

Právo, Jakub Svoboda

Některé z bank v létě navzdory zvyšování sazeb České národní banky (ČNB) mírně zlevnily hypotéky. Bankovní domy se snaží přilákat co nejvíce klientů předtím, než v říjnu začnou platit přísnější pravidla pro poskytování úvěrů na bydlení naordinovaná centrální bankou.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Mnoho lidí totiž už kvůli tvrdším podmínkám na hypotéku nedosáhne. Odborníci upozorňují na to, že současné posuny úrokových sazeb směrem dolů jsou ale víceméně jen kosmetickými úpravami, přes které se brzy převalí vlna dalšího zdražování.

„Některé banky letos přišly s akční nabídkou dříve, než je to běžné, tj. v září nebo říjnu. Důvodem je říjnové omezení ČNB. Klienti se nyní lákají na lepší nabídku a některé banky se i díky tomu snaží mírnit zvyšování úrokových sazeb. Počítají tak s vyšším růstem sazeb na konci roku,“ sdělil Právu expert na hypotéky Jiří Houška a jak dodal, některé banky zase pouze prodlužují jarní akce na hypotéky.

Kvůli zvyšování sazeb ČNB i zpřísňování pravidel poroste průměrná sazba hypoték ke třem procentům
Markéta Šichtařová

V červnu průměrná úroková sazba hypoték poprvé za letošní rok mírně klesla, a to na 2,49 procenta z květnových 2,51 procenta. Na začátku roku byla podle Fincentra Hypoindexu na 2,28 procenta, na minimu 1,77 procenta byla v prosinci 2016.

Objem nových hypoték byl v červnu nejvyšší za posledních šest měsíců. Lidé v červnu v bankách uzavřeli 9030 smluv za 19,38 miliardy Kč. Pro hypotéku si do banky přišlo o zhruba 1200 žadatelů více než v květnu.

„Pokračující jarní akční nabídky se postupně přeměnily na letní a vedly v červnu k mírnému poklesu průměrných sazeb. Ačkoliv ČNB koncem června zvýšila své základní úrokové sazby, zatím se nezdá, že by se v reakci na tento krok banky nějak hrnuly do závodu ve zvyšování sazeb,“ uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl.

Zájemci o hypotéku si však nejsou jistí, co mohou od příštích měsíců čekat. Mluvčí Central Group Marcela Fialková uvedla, že developer aktuálně zaznamenává vyšší poptávku lidí, kteří chtějí získat hypotéku ještě před zavedením přísnějších podmínek ze strany ČNB.

Boj o tržní podíl

Některé banky podle analytika společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy vycítily příležitost zvýšit během léta svůj podíl na trhu. Například Česká spořitelna zlevnila hypotéky s pěti-, osmi- a desetiletou fixací o 0,2 procenta.

ČNB už dříve bankám doporučila neposkytovat hypotéky nad 90 procent ukazatele LTV (poměr výše úvěru k hodnotě zástavy), přičemž úvěrů nad 80 procent LTV by měly banky poskytovat méně než 15 procent.

Od letošního října by měla začít platit ještě přísnější pravidla.

Banky by měly odmítnout i žadatele, jehož výše dluhu by překračovala devítinásobek jeho ročního čistého příjmu. Zájemce o hypotéku by měl na splátky všech svých dluhů také vynakládat maximálně 45 procent svého měsíčního čistého příjmu.

ČNB svými doporučeními zamýšlí snížit zájem zadlužených lidí o hypotéky a zchladit přehřívající se trh s rekordně drahými nemovitostmi. Kvůli novým pravidlům ČNB a vyšším sazbám, které citelně zvedly měsíční splátky, už na hypotéku nedosáhne zhruba pětina lidí, hlavně mladých, kteří si ji dosud bez problémů sjednat mohli.

„Poměrně silnou poptávku po hypotékách lze tak po červnu očekávat i během prázdnin,“ uvedl hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda. Zlevnění hypoték je podle něj ovšem jen dočasné, protože bankám zdražují zdroje na financování hypoték kvůli růstu úrokových sazeb ČNB.

Příliš dlouhá fixace se nemusí vyplatit

Podle Kovandy stejně jako dalších ekonomů je pravděpodobné, že průměrná sazba z hypoték se do konce roku přiblíží ke třem procentům.

„My sázíme na to, že kvůli zvyšování úrokových sazeb ze strany ČNB i zpřísňování pravidel pro hypotéky bude v druhé polovině letošního roku růst průměrná sazba hypoték směrem ke třem procentům,“ prohlásila analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Z krátkodobého hlediska se proto podle ní vyplatí si sazby zafixovat. „Na druhé straně počítáme s tím, že růst české ekonomiky bude slábnout. To také nakonec nejen ukončí proces zvyšování úrokových sazeb ČNB, ale i zdražování hypoték nakonec narazí na svůj strop. Nepouštěli bychom se proto do delších fixací hypoték, například na osm nebo deset let,“ poradila Šichtařová.

Reklama

Související články

Řada mladých už na hypotéku nedosáhne

Mladé páry s dětmi, ale i lidé s průměrnými příjmy budou mít od října podstatně horší podmínky pro získání vlastního bydlení. Česká národní banka (ČNB) totiž...

Výběr článků

Načítám