Hlavní obsah

Hypoteční trh je v klidu, sazby nerostou, zájem o úvěry stabilní

Zdražování hypoték se v únoru zastavilo. Průměrná úroková sazba hypotečních úvěrů se jen nepatrně snížila, objemy i počty sjednaných hypoték podle ukazatele Fincentrum Hypoindex víceméně kopírují lednové výsledky.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték.

Článek

Průměrná sazba klesla o setinu procentního bodu a z lednové hodnoty tři procenta se dostala na hodnotu 2,99 procenta.

Žádnou výraznou změnu v porovnání s lednem nezaznamenaly ani objemy či počty sjednaných hypoték. V únoru si lidé vzali celkem 4961 hypotečních úvěrů, o měsíc dříve jich bylo celkem 4764, tedy o 197 méně.

Objemy byly naopak v lednu mírně vyšší, kdy lidé čerpali celkem 10,93 miliardy korun. V únoru se pak objemy dostaly na částku 10,88 miliardy korun, tedy o 50 milionů korun méně.

Úrokové sazby se stabilizovaly a v současné době jsme se po období jejich zvyšování dočkali u některých bank i zlevnění
Josef Rajdl, Fincentrum

V meziročním srovnání byl loňský únor pro banky podstatně zajímavější. Pro hypotéku si přišlo o téměř dva a půl tisíce lidí více a objem byl vyšší o pět miliard korun.

Banky zlevňují

„Stejně jako v lednu, tak ani v únoru nepřekročil počet hypotečních úvěrů sjednaných bankami zapojenými do Fincentrum Hypoindexu hranici pěti tisíc. Prozatím se alespoň stabilizovaly úrokové sazby a v současné době jsme se po období jejich zvyšování dočkali u některých bank i zlevnění. Další vývoj sazeb bude záviset na letošních krocích ČNB. Někteří její představitelé sice o dalším zvyšování sazeb mluví, ale s ohledem na ekonomické zpomalení a plány ECB je hlavní otázkou, zda nakonec nezvolí spíše delší přestávku,“ uvedl Josef Rajdl ze společnosti Fincentrum.

V únoru zlevnilo hypotéky několik bank, k tomuto kroku přistoupila například Air Bank, Česká spořitelna, Hypoteční banka či Wüstenrot.

Pro snížení sazeb se některé banky rozhodly i v březnu, například Equa bank v akční nabídce do poloviny dubna snížila úrokové sazby až o 0,2 procentního bodu. S dalším snížením sazby u sedmileté fixace o 0,2 procentního bodu přišla i Wüstenrot.

„Na trhu se znovu rozhořel konkurenční boj a nabídkové sazby se opět vracejí pod tři procenta,“ uvedl Libor Ostatek ze společnosti Golem Finance. Jak dále dodal: „Nejpříznivější úrokové sazby nyní banky nabízejí u 5, 7 a 10letých fixací.”

Analytici odhadují, že současná situace na hypotečním trhu bude mít vliv i na další snížení průměrné úrokové sazby v březnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám