Hlavní obsah

Firmy mohou získat milióny korun z nových programů

Právo, Jindrřich Ginter

Od pondělí mohou začít podnikatelé posílat žádosti o dotace v právě vyhlášených programech, v nichž jsou celkově miliardy korun. Na jeden konkrétní projekt může žadatel získat až sto miliónů korun.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

První z nich, Školicí střediska, nabízí podnikům všech velikostí miliardu na infrastrukturu pro vzdělávání. Program Prosperita pak disponuje čtyřmi miliardami na spolupráci podnikatelů a výzkumných či vzdělávacích organizací.

Dalších pět miliard z evropského Operačního programu Podnikání a inovace znamená nové příležitosti k podpoře českých podnikatelů. Program Školicí střediska nabízí spolufinancování tréninkových center, jejich stavbu, modernizaci či vybavení. Prosperita zase slibuje finanční pomoc při realizaci společných projektů podnikatelů a vědeckých či vzdělávacích institucí.

Aktuální výzva programu Školicí střediska podpoří výstavbu, pořízení, rekonstrukci či modernizaci vzdělávacích prostor, dále jejich vybavení, zařízení školicími pomůckami, programy nebo předměty, které jsou nezbytné pro provoz tréninkového centra (například žaluzie, kuchyňka). V rozpočtu aktuální výzvy programu je na podporu těchto projektů připravena miliarda korun. Žádosti o dotaci mohou agentuře CzechInvest podnikatelé posílat do května 2010.

Od 200 tisíc korun do 100 miliónů

Na jeden projekt lze získat podporu v minimální hodnotě 200 tisíc a maximálně 100 miliónů korun. Podpořit lze projekty, které jsou realizovány na území ČR, mimo Prahu. O dotaci mohou požádat malé, střední i velké podniky z oblasti zpracovatelského průmyslu či technologických center.

Pro inovace

Program Prosperita podporuje spolupráci mezi vysokými školami či výzkumnými institucemi

a podnikatelskou sférou. Dotaci z programu lze využít například na založení a další rozvoj vědeckotechnických parků, podnikatelských inkubátorů, center pro transfer technologií a také vytváření sítí business angels , které podněcují vznik a rozvoj inovativních firem.

Podpořit lze i provoz již vybudovaného vědeckotechnického parku, podnikatelského inkubátoru či centra pro transfer technologií, a to v případě, že se jedná o subjekt spolufinancovaný ze stejnojmenného programu Prosperita z období 2004-2006.

V aktuální výzvě jsou k rozdělení připraveny čtyři miliardy korun, polovina pro projekty realizované veřejnými institucemi či právnickými osobami, které veřejné instituce vlastní.

Druhou polovinu alokace si rozdělí malé, střední a velké podniky z oblasti výzkumu a vývoje.

Druhou polovinu alokace si rozdělí malé, střední a velké podniky z oblasti výzkumu a vývoje. Na jeden projekt mohou žadatelé získat dotaci ve výši 5 až 300 miliónů korun, a to v případě,

že projekt obsahuje stavební práce. Místo realizace dotací podpořeného projektu musí být v České republice, mimo Prahu. Příjem žádostí bude ukončen 30. června 2010.

Reklama

Výběr článků

Načítám