Hlavní obsah

Finanční poradna: S nedostatkem peněz na dárky může pomoci kreditka. Jak ji správně použít?

Novinky, bab

Odborníci varují před nákupy vánočních dárků na dluh. Pokud vám ale peníze dojdou, může být řešením kreditní karta. Důležité ale je ji správně použít, abyste se zbytečně nedostali do ještě větších finančních problémů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ve spolupráci s Miroslavem Zborovským, finančním ombudsmanem klientů ze společnosti Home Credit, přinášíme několik rad a tipů, jak přežít Vánoce na dluh.

Češi si na vánoční dárky stále půjčují, mnozí i opakovaně

Vánoce

„Před Vánoci si udělejte seznam dárků a jejich cen, snadno si tak spočítáte, zda vám budou stačit peníze na účtech nebo si budete muset půjčit, či vyškrtat v seznamu některé položky nebo je nahradit levnější variantou,“ doporučil Zborovský.

Jak dále dodal, pokud se i tak rozhodnete pro půjčku, která nemá sloužit jenom k dočasnému pokrytí negativního rodinného rozpočtu, pohlídejte si, abyste si půjčovali na věc, jejíž užívání bude delší než samotné její splacení.

Kontokorent či kreditní karta

Pokud zjistíte, že vám peníze nestačí, a přesto se rozhodnete zboží pořídit, přičemž nebudete chtít požádat o úvěr, může být jedním z řešení přečerpání běžného účtu, resp. využití kontokorentu. Druhou možností je kreditní karta, kterou nabízejí bankovní i nebankovní společnosti.

Ukvapené zadlužování může přidělat velké starosti

Finance

Hlavní rozdíl mezi běžnou platební kartou čili debetní a kreditní je v tom, že debetní kartu vám banka vydá k vašemu běžnému účtu klienta a vy tak utrácíte své vlastní peníze. Kreditní karta je ale jednou z forem úvěru, peníze patří bance a vy si je od ní až do výše tzv. úvěrového rámce (maximální částky) půjčujete.

„Jednou z výhod kreditní karty je, že máte k dispozici další kartu, pokud již nemáte peníze na kartě debetní, především v zahraničí pak můžete narazit na to, že si některé služby bez kreditní karty ani neobjednáte, příkladem je půjčovna aut,“ doplnil finanční ombudsman Zborovský.

Nákup zboží na splátky vás může dostat do zbytečných problémů

Finance

I úvěr z kreditky může být zadarmo

Hlavní přínosem kreditní karty je její bezúročné období. V případě, že bance během něho splatíte celou dlužnou částku, půjčíte si peníze zadarmo. Banka tedy nepočítá žádný úrok. Bezúročné období trvá obvykle od 45 do 60 dní (záleží na finanční společnosti) a je počítáno od 1. dne v měsíci.

Pokud ale bezúročné období prošvihnete, počítejte s tím, že vám banka začne dlužnou částku úročit. Úroky jsou vysoké, dosahují i více než 20 procent.

Kreditní karta je určena především pro bezhotovostní platby, ze kterých vám banka nestrhává žádný poplatek. V případě, že si jejím prostřednictvím vyberete peníze z bankomatu, připravte se na poplatky ve výši desítek i stovek korun. Navíc se u většiny bank připravíte o bezúročné období.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám