Hlavní obsah

Finanční poradna: Pět tipů, jak nemít starosti s penězi na dovolené

Novinky, bab

Dovolená v zahraničí bez starostí je snem každého cestovatele. Abyste si ji užili v pohodě, přinášíme vám rady, jak co nejefektivněji vybírat hotovost či jak vyřešit případnou ztrátu nebo krádež karty.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

1. Vezměte si debetní i kreditní kartu

Kromě debetní karty, kterou používáte ke svému běžnému účtu, přibalte s sebou do peněženky i kreditní kartu. Může se vám totiž stát, že u některých zahraničních poskytovatelů služeb vám debetní karta bude k ničemu. Například některé půjčovny aut či hotely požadují při rezervaci nebo platbě pouze kreditní kartu.

Kreditka vám přijde vhod také v případě nepředvídaných výdajů a peníze navíc se budou hodit. Kreditní limit je možné převést i na běžný účet. Navíc mají mnohé prémiové kreditky již automaticky v poplatku zahrnuty i cestovní pojištění jejího majitele.

2. Pozor na výběry hotovosti v zahraničí

Zjistěte si předem, jaké poplatky účtuje vaše banka za výběry z bankomatů v zahraničí. Poplatky závisí na typu karty i na typu vašeho účtu. Poplatek může být ve formě pevné sazby nebo vypočítaný jako procento z vybrané částky.

Několik bank si dokonce za výběry v zahraničí neúčtuje poplatky vůbec. V zemích mimo Evropskou unii si při výběru dávejte pozor na poplatek, který vám může účtovat provozovatel bankomatu. Bankomat vás musí na takový poplatek předem upozornit.

Při výběru z bankomatu v zahraničí se můžete setkat s možností výběru měny, ve které má být transakce zúčtována. Možnosti jsou obvykle dvě. Buď v domácí měně, například forinty v Maďarsku, nebo v eurech.

„V případě, že si klient zvolí standardní cestu, tedy domácí měnu, zúčtování se provede kurzem společnosti Visa / MasterCard. Tehdy se použije kurz této společnosti na přepočet domácí měny, například z forintů na eura. Ten je obvykle výhodnější, než kdyby si zákazník zvolil druhou možnost, tedy zúčtování transakce v eurech,” doplnil Juraj Karabínoš ze Zuno banky.

3. Mějte dostatek hotovosti

Zjistěte si, zda výběry v hotovosti v zemi, kam cestujete (zejména mimo EU), nejsou limitovány pouze na určitou částku na den. Při výletu do exotičtější destinace je dobré cestu nahlásit bance, aby v případě, že se jí nepodaří s vámi zkontaktovat, kartu pro podezření ze zneužití nezablokovala.

Dostatek hotovosti se hodí například na platby za lékařské ošetření. Pojišťovny totiž takové případy proplácejí až následně po předložení dokladu o pojistné události.

4. Zkontrolujte si limity na platby i výběry

Abyste v obchodě či při platbě v hotelu nebyli zaskočeni, je dobré zkontrolovat si před cestou limity, které máte nastaveny pro platbu kartou. Je dobré znát taky maximální částku peněz, která se dá v místě dovolené vybrat z bankomatu za jeden den. Ve vzdálenějších destinacích může být limit nižší než v Evropě.

„V některých bankách můžete s okamžitou platností změnit limity na kartě přes mobilní bankovnictví,” poradil Karabínoš.

5. Blokování při ztrátě či krádeži karty

Krádeže a zneužití karet patří mezi nejčastěji nepříjemnosti nejen na dovolených v zahraničí. Proto je dobré mít nastavenu SMS notifikaci o pohybech na kartě i na účtu. Banky umožňují blokování karet přes internetové či mobilní bankovnictví nebo telefonicky.

Uložte si proto do mobilu telefonní číslo na kontaktní linku vaší banky nebo společnosti, která kartu vydala. V případě potřeby ho nebudete muset zdlouhavě hledat a blokování karty provedete pomocí jednoho telefonátu.

„Pokud trávíte dovolenou pouze v jedné destinaci, nenoste s sebou najednou obě karty. V případě ztráty nebo krádeže jedné z nich vám druhá zůstane v rezervě,” dodal Karabínoš.

Reklama

Související články

Češi šetří nejčastěji na dovolenou

Téměř 1,8 miliónu ekonomicky aktivních Čechů šetří na dovolenou. Jedná se přitom o vůbec nejčastější důvod, kvůli kterému si Češi účelně odkládají peníze...

Výběr článků

Načítám