Hlavní obsah

Finanční poradna: Pět rad a tipů, jak zkrotit výdaje za energie

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zvýšené výdaje za energie se dají očekávat především v zimních měsících. Lidé více topí, ale i déle svítí. Ve spolupráci s odborníky přinášíme několik rad a tipů, jak výdaje co nejvíce snížit.

Foto: Profimedia.cz

Klasické žárovky nahraďte úspornými především tam, kde svítíte nejdéle.

Článek

Je nejvyšší čas vyměnit žárovky

Pokud máte domácnost vybavenou klasickými žárovkami, popřemýšlejte, zda již není čas na jejich výměnu.

„LED žárovky snižují spotřebu elektrické energie až o 85 procent oproti těm klasickým. Zároveň u nich můžete počítat s mnohaletou životností a návratnost jejich investice se pohybuje již kolem pěti měsíců,“ upozornil Libor Holub z Bohemia Energy. A tam, kde svítíte nejdéle, nahraďte klasické žárovky úspornými.

Domácnost vybavte úspornými spotřebiči

Nejvíce elektřiny spotřebuje chladnička s mrazničkou, kvůli nepřetržitému celoročnímu provozu na ně připadá až 25 procent z celkové spotřeby. Zároveň se řadí mezi spotřebiče, které jsou v českých domácnostech „služebně nejstarší“.

„Pokud se rozhodnete svou deset let starou kombinovanou ledničku nahradit novým úsporným modelem, ideálně A+++, můžete snížit spotřebu elektřiny ve své domácnosti dokonce o více než 15 procent,“ zmínil Holub.

Ilustrační příklad úspory energie
SpotřebičStáří původního spotřebičeNový spotřebičÚspora provozních nákladů za rokInvestiční náklady
Chladnička s mrazničkou10 letúsporný A+++2000 Kč10 000 Kč
Mrazák10 letúsporný A+++3000 Kč8000 Kč
Sušička prádla10 letúsporný A+++700 Kč15 000 Kč
Pračka10 letúsporný A+++800 Kč14 000 Kč
Zdroj: Bohemia Energy

Dodržujte základní úsporná opatření

I přesto, že valná většina lidí se již naučila šetřit energie, stále se dají najít rezervy. Není tedy od věci si připomenout několik základních doporučení, kde se dá více ušetřit.

  • Mrazničku pravidelně odmrazujte. Námraza o výšce tři milimetry zvyšuje příkon ledničky až o 75 procent.
  • Nádobí umývejte v myčce. Většina z nich spotřebuje maximálně jednu kWh elektrické energie a 12 litrů vody. Ušetřit můžete okolo 30 procent nákladů, což ročně při mytí nádobí ob den představuje částku zhruba 500 korun.
  • Perte při nižší teplotě. Pokud snížíte teplotu praní z 90 na 60 ºC, uspoříte zhruba 25 procent energie.
  • Přístroje, které nepoužíváte každý den, úplně vypínejte. Tzv. stand-by režim je sice pohodlný, ale tímto opatřením ušetříte za každý přístroj zhruba 100 korun za rok. U starších přístrojů však i mnohonásobně více.
  • Vodu v bojleru ohřívejte úsporně. Snížením teploty ze 75 na 55 ºC se bude voda lépe směšovat se studenou a vy si výslednou teplotu budete snadněji regulovat. Kromě toho ušetříte řádově stokoruny ročně.

Místnosti nepřetápějte

Zbytečně přetápět místnosti není nutné ani v případě, že máte doma rádi teplo. Pokud totiž snížíte teplotu i o jen jeden stupeň, spotřeba energie se sníží až o šest procent.

Na druhou stranu nevypínejte úplně topení, když z domova odejdete. Necháte-li totiž byt vychladnout, o to více pak energie spotřebujete, abyste jej opět vytopili na přijatelnou teplotu.

S dodavatelem jste nespokojeni? Změňte ho

Máte-li pocit, že váš dodavatel energií je v porovnání s ostatními velmi drahý, není nic snazšího než ho změnit.

„V České republice je stále velký počet domácností, které svého dodavatele elektřiny či plynu dosud nezměnily. Češi tak celkem ročně přicházejí až o 6,5 miliardy korun. Změna je přitom velice jednoduchá a v rodinném rozpočtu může ušetřit řádově tisíce korun ročně,“ dodal Holub.

Reklama

Související témata:

Související články

Za energie lze ušetřit až tisíce ročně

Do ročních nákladů za energie se v českých domácnostech jednoznačně největší měrou promítá vytápění. Běžná domácnost vydá na topení průměrně polovinu až čtyři...

Výběr článků

Načítám