Hlavní obsah

Finanční poradna: Jedete na hory? Dejte si pozor, ať vás to nevyjde na statisíce

Novinky, bab

Jak nejlépe strávit jarní prázdniny? Přece na sjezdovce. Tímhle heslem se řídí stále více českých rodin a lékaři jejich rozhodnutí vítají. Týdenní pobyt na horách má na lidský organismus doslova blahodárný vliv a pro děti je rozhodně lepší strávit týden volna na lyžích než u počítače. Má to ale jednu podmínku - vhodné pojištění.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Češi si už zvykli pojistit se při cestě do zahraničí. Čas od času totiž pronikne do médií zpráva, kterak si někdo v Alpách zlomil nohu a jak ho následný převoz, ošetření, léčba a třeba i operace vyšly na statisíce korun.

Nebezpečí však číhá i v domácím prostředí. Tady vám sice nehrozí, že byste museli platit za sanitku nebo dlahu - vaše léčba je hrazena ze zdravotního pojištění. Jenže se může stát, že vám zranění „zajistí“ půlroční neschopenku nebo dokonce trvalou invaliditu, v krajním případě i smrt. Pro všechny případy je dobré mít sjednáno úrazové pojištění, případně životní pojištění s připojištěním denních dávek pro případ nemoci či hospitalizace.

Když někoho zraníte vy

Pojištění odpovědnosti vás chrání především v případě, že na sjezdovce nezraníte sebe, ale někoho jiného, kdo po vás může později vymáhat léčebné výlohy a odškodné.

Odborníci proto doporučují, abyste případě, že jste způsobili někomu zranění, postupovali maximálně obezřetně. Zapište si jména a kontakty nejen na poškozeného, ale i na svědky nehody – u případného soudu mohou svědčit ve váš prospěch. Místo nehody si nafoťte. V žádném případě nepodepisujte žádné dokumenty, obzvlášť pokud jste v zahraničí a nerozumíte jim.

Vyslýchá vás policie? Trvejte na tlumočníkovi. A také chtějte záznam o nehodě. A co nejdříve zkontaktujte svou pojišťovnu. Případně, když si nevíte rady, bezprostředně po nehodě volejte asistenční službu a poraďte se s ní, jak postupovat. Mimochodem, pojištění odpovědnosti oceníte i v případě, že váš potomek například vysklí dveře v hotelovém pokoji.

Když někdo zraní vás

Když někdo během lyžování poškodí vás, je opět důležité zajistit co nejvíce důkazů, tedy jméno a adresu viníka, jména a adresy svědků a fotodokumentaci. Nebojte se ani přivolat policii, která ví nejlépe jak postupovat. Pokud se zraníte těžce, měl by za vás tyhle věci zařídit partner, případně kamarád nebo další spřízněná osoba.

Čím více důkazů, tím větší šance, že se domůžete spravedlnosti, respektive odškodného. Budete mít nárok na:

  • úhradu léčebných výloh, které za vás nezaplatila pojišťovna,
  • na bolestné,
  • na úhradu rozdílu mezi svým průměrným platem a nemocenskou, na kterou jste kvůli zranění museli nastoupit,
  • pokud byste zůstali částečně či plně invalidní a nemohli setrvat ze zdravotních důvodů v původním zaměstnání, měl by vám viník zaplatit i rozdíl mezi původní průměrnou mzdou a novou (nižší) mzdou,
  • na úhradu zničených věcí, například lyží nebo kombinézy,
  • a v případě úmrtí může vaše rodina vymáhat i náklady na pohřeb včetně převozu tělesných ostatků do Čech.

Pozitivní zprávou také je, že nový občanský zákoník nahrává poškozeným, kteří se dočkají větší ochrany a vyššího plnění. Zatímco ještě loni v prosinci se tabulkově „bodovalo“ podle závažnosti úrazu, dnes se při vyřizování škod postupuje individuálně a případné spory má řešit soud podle zásad slušnosti.

Na co raději nespoléhat

Řada lidí se stále ještě domnívá, že si během pobytu na horách v cizině vystačí s Evropským průkazem zdravotního pojištění (tzv. modrou kartičkou). Ten vás ale vždy neochrání, protože platí jen ve státních nemocnicích a ordinacích a i tady si většinou budete muset leccos doplatit.

Není ani rozumné spoléhat se na pojištění k platebním kartám, které rovněž nepokrývá všechna rizika v dostatečné míře, a často také platíte spoluúčast. Opravdu bezpečná a smysluplná pojistka by měla pokrývat léčebné výlohy v minimální výši dva milióny korun a stejná výše se doporučuje i v případě pojištění odpovědnosti.

U komplexních cestovních pojištění se výše pojistného pohybuje v řádech desetikorun za den (rodiny s dětmi mají navíc slevy), takže pojištění na celý pobyt tvoří jen zanedbatelnou část peněz, které jste vydali za celou dovolenou.

Na vaše dotazy odpovídá Martin Špaček z portálu Sfinance.cz.

Uzavřel jsem rodině cestovní pojištění na hory, jehož součástí je i asistenční služba. K čemu všemu ji mohu využít?
Asistenční službu oceníte v případě jakýchkoliv problémů. Funguje 24 hodin denně a její školení pracovníci vám například mohou doporučit vhodnou nemocnici nebo lékařské zařízení, poskytnou garanci plateb za léčení, zajistí převoz do odpovídajícího zdravotnického zařízení nebo ze zahraničí do Čech, pomohou vám vyřešit komplikace spojené se zrušením nebo zpožděním letu, poradí co dělat v případě krádeže zavazadel nebo v případě, kdy někomu vy způsobíte škodu, doporučí vám autoopravnu atd. Schopnosti a zkušenosti asistenčních společností jsou skutečně široké. Doporučuji vám před odjezdem či ještě lépe před uzavřením pojistné smlouvy prostudovat, co vše vaše konkrétní pojišťovna v rámci asistenčních služeb nabízí.
Co se stane, když si dám před lyžováním jednu dvě sklenky svařeného vína na zahřátí a pak se na sjezdovce zraním? Slyšel jsem, že v tomto případě mi pojišťovna může odmítnout uhradit léčbu a další náklady.
Ano, pokud se zraníte pod vlivem alkoholu, pojišťovna vám nemusí vyplatit nic, případně vám může plnění krátit. Alkohol totiž spadá do výluk z pojištění. Jednu sklenku svařeného vína sice asi řešit nebude, ale pokud by se v lékařské nebo policejní zprávě objevilo, že jste byl při úrazu opilý, můžete očekávat problémy. Proto zvažte, jestli se vám raději nevyplatí zahřát se čajem a na svařák zajít až po lyžování.

Reklama

Výběr článků

Načítám