Hlavní obsah

Finanční poradna: Jak vypořádat společné jmění manželů po rozvodu

Rozvodem manželství zaniká podle zákona společné jmění manželů a je tedy třeba je tzv. vypořádat. Občanský zákoník určuje postup, jak toho docílit.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Na redakci se obrátila čtenářka, která se po dva roky trvajícím soudním řízení rozvedla. Nyní však stojí před problémem, jak si s bývalým manželem rozdělit majetek, který během manželství vytvořili.

„S bývalým manželem jsme za 20 let nahospodařili jmění, postavili jsme dům a velmi slušně jej zařídili, pořídili jsme si chatu, navíc máme uložené nějaké peníze. Pokusila jsem se s manželem dohodnout na vypořádání majetku, ale není s ním řeč. Nechce se o dělení majetku vůbec bavit. Co mám dělat, jak v této věci postupovat?” ptá se čtenářka.

Kdy se vyplatí uzavřít předmanželskou smlouvu

Finance

Právník: Nejschůdnější cestou je dohoda

K ženině situaci se vyjádřil právník Jan Dubenský. Připomněl, že podle ustanovení občanského zákoníku (OZ) zaniká rozvodem manželství společné jmění manželů a je třeba jej vypořádat.

„V § 736 a násl. je stanoven postup, jak v takovém případě postupovat. Nejschůdnější cestou je dohoda. Ta musí být písemná, pokud jde o nemovitosti, neboť na jejím základě se provádí vklad do katastru nemovitostí. Doporučit je však třeba písemnou dohodu i o dalším majetku, neboť platí – co je psáno, to je dáno – a odstraní se tak případné nejasnosti a možné spory,” upozornil Dubenský.

Pokud se na vypořádání majetku dohodnete, žádné další závazné podmínky pro vypořádání již nejsou, v každém případě je však třeba, jak právník upozornil, v zájmu spravedlivého vyřízení této věci vzít v úvahu v OZ v § 742 stanovené zásady, které jsou formulovány takto:

  • a) podíly obou manželů na vypořádávaném jmění jsou stejné,
  • b) každý z manželů nahradí to, co ze společného majetku bylo vynaloženo na jeho výhradní majetek,
  • c) každý z manželů má právo žádat, aby mu bylo nahrazeno, co ze svého výhradního majetku vynaložil na společný majetek, d) přihlédne se k potřebám nezaopatřených dětí,
  • e) přihlédne se k tomu, jak se každý z manželů staral o rodinu, zejména jak pečoval o děti a o rodinnou domácnost,
  • f) přihlédne se k tomu, jak se každý z manželů zasloužil o nabytí a udržení majetkových hodnot náležejících do společného jmění.

Návrh soudu musí být do tří let

Uvedenými zásadami se bude řídit soud v případě, že se rozvedení manželé na vypořádání společného jmění nedohodnou a jeden z nich podá v tomto smyslu návrh soudu. Je však třeba ho podat nejpozději do tří let od zániku společného jmění, tedy od nabytí právní moci rozvodu manželství. Pokud byste tak neučinili, soudní vypořádání by již nebylo možné.

Jak řešit s partnerem dluhy, aby vám nepřerostly přes hlavu

Finance

Jak právník dále upozornil, občanský zákoník pro tento případ v § 741 stanoví právní fikci, která spočívá v tom, že nedojde-li k vypořádání, bude platit, že:

  • a) hmotné věci movité jsou ve vlastnictví toho z nich, který je pro potřebu svou, své rodiny nebo rodinné domácnosti výlučně jako vlastník užívá,
  • b) ostatní hmotné věci movité a věci nemovité jsou v podílovém spoluvlastnictví obou; jejich podíly jsou stejné,
  • c) další majetková práva, pohledávky a dluhy náleží společně oběma; jejich podíly jsou stejné.

„Podstupovat soudní martyrium a vynaložit nemalé prostředky na soudní poplatky, znalecké posudky k ohodnocení majetku a případné náklady právního zastoupení je velmi nevýhodné,” doplnil Dubenský a doporučil čtenářce najít s bývalým manželem rozumné řešení dohodou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám