Hlavní obsah

Finanční karamboly dostaly matku dvou dětí až na dno

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na začátku byl komplikovaný rozvod, snaha postavit se i s dětmi na vlastní nohy, pak přišlo několik půjček, krach podnikání a problémy se splácením. Na konci hrozila exekuce. Paní Lucie Žaludová se i přes špatnou zkušenost s neseriózní společností nevzdala a s pomocí ombudsmana úvěrové společnosti svou situaci řeší.

Foto: Home Credit

Lucie Žaludová

Článek

Rozvod pro mladou ženu sice představoval vysvobození od manžela, na druhou stranu ji ale uvrhl do existenčních problémů. Se dvěma malými dětmi si musela hledat nové bydlení, což, jak se ukázalo, nebylo vůbec jednoduché. Matce samoživitelce majitelé bytů totiž moc nevěřili a požadovali mnohdy přehnaně vysoké zálohy na nájem.

Paní Žaludová se nakonec s jedním z nich dohodla, byla nucena ale zaplatit zálohu ve výši pěti měsíčních nájmů. „Dát dohromady 25 tisíc korun pro mě byl téměř nesplnitelný úkol,“ posteskla si Právu Lucie Žaludová.

Peníze si musela půjčit, což nebyl problém, protože žádný jiný úvěr neměla. Aby částku brzy splatila, rozhodně neseděla s rukama v klíně. Začala podnikat, rozhodla se provozovat občerstvení na tenisových kurtech. Jenže bylo třeba nakoupit vybavení, takže zažádala o další úvěr.

Vytloukala jsem klín klínem a měsíčně jsem splácela devět tisíc korun
Lucie Žaludová

„Spočítala jsem si, že za sezónu vše zvládnu splatit,“ uvedla Žaludová. Skoro celé léto však propršelo, takže tržby na kurtech byly velmi nízké – Lucie nejenže nic nevydělala, ale navíc se ani nezbavila dluhů.

Konsolidace nevyšla, společnost ženu napálila

Při představě, že oba úvěry nebude schopná splatit, paní Žaludová zpanikařila a vzala si další půjčky, aby je uhradila.

„Vytloukala jsem klín klínem a měsíčně jsem splácela devět tisíc korun,“ svěřila se Lucie. „S dětmi jsem se musela uskromnit. Sice syn i dcera situaci pochopili, ale já byla nešťastná, vždyť jsem neměla peníze ani na to, abych na večeři koupila šunku,” dodala.

I tehdy se však pokoušela řešit situaci aktivně, zašla do banky a požádala o konsolidaci půjček. Tam ale její žádosti nevyhověli, obrátila se tedy na neznačkovou nebankovní společnost.

Příbuzný mi pomohl v nouzi, ale způsob, jakým mi to dával najevo, byl ponižující
Lucie Žaludová

„Sjednala jsem si u nich údajnou konsolidaci a podepsala smlouvu. Měli mi poslat 100 tisíc korun na vyplacení dluhů a já jim měla měsíčně splácet pět tisíc korun. Jenže nakonec poslali jen 46 tisíc korun, zato má splátka zůstala stejně vysoká. Byla to hrozná zkušenost,“ řekla Lucie.

Starší dluhy se jí však vyřešit nepodařilo, vysoké splátky byly její noční můrou, hrozila jí i exekuce. V zoufalství se obrátila na svého příbuzného, který se nakonec rozhodl jí pomoci. U společnosti Home Credit si zřídil kreditní kartu a vybraných 40 tisíc korun jí dal k dispozici s tím, že mu bude dluh pravidelně splácet. Peníze sice udržely Lucii s dětmi nad vodou, jenže stačilo, aby se se splátkou o dva dny opozdila a oficiální majitel karty ji okamžitě upomínal.

Pomohl ombudsman Home Creditu, dluhy zkrotil

„Bylo mi to velmi nepříjemné, pochopitelně jsem svému příbuznému nechtěla způsobit problémy. Pomohl mi v nouzi, ale způsob, jakým mi to dával najevo, byl ponižující,” posteskla si paní Žaludová.

Lucii nakonec pomohl ombudsman klientů splátkové společnosti, u které si příbuzný sjednal kreditní kartu. Úvěr z kreditky převedli v Home Creditu na ni a zároveň veškeré její půjčky konsolidovali do jedné – 108 tisíc korun sice vypadalo hrozivě, ale splátky se snížily na pouhých 3161 korun měsíčně.

„V prvé řadě jsem ocenil aktivní přístup. To je vždy známka toho, že chce klient situaci řešit a nechce ji ani nechat ‚vyhnít‘, ani se nevyhýbá zodpovědnosti. Proto jsem případ paní Žaludové probral s jinými odborníky a zařadili jsme ji do programu Krotitelé dluhů. I díky tomu se konsolidace podařila,“ uvedl pro Právo ombudsman Home Creditu Jan Holoch.

Anketa

Kolik máte půjček?
žádnou
73 %
jednu
15,3 %
dvě
4,8 %
tři a více
6,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 627 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Zbavte se úvěrů. Konsolidujte je

Pokud vám vaše úvěry, kreditky a další půjčky přerůstají přes hlavu, není nic jednoduššího než sloučit je do jednoho produktu. Nejen že získáte přehled nad...

Výběr článků

Načítám