Hlavní obsah

Exekutoři vnikají do bytů i bez vědomí jejich majitelů

Právo, Jindřich Ginter

Exekutoři se jako po másle dostávají do bytů bez vědomí a osobní účasti jejich majitelů či nájemníků, přičemž ti s daným dluhem mohou mít jen pramálo společného. Exekutoři k tomuto jednání mají oporu v zákoně; v praxi jim stačí jen jiní vstřícní nájemníci, kteří je pustí do domu, a zámečník.

Foto: Šárka Tonarová, Právo

Ilustrační foto.

Článek

To se stalo i čtyřicetileté ženě z Prahy, která přišla domů, a našla dveře do bytu otevřené. Už chtěla volat policii, že byla vykradena, když si všimla, že některé věci jsou polepené nálepkami „exekučně zabaveno.“

Exekutor se do jejího bytu vlámal za asistence zámečníka, bez policie, bez jejího vědomí a osobní účasti. Byt po odchodu navíc nechal otevřený.

Za vše mohla jedna zapomenutá faktura na 2 500 korun, vystavená na jejího bývalého manžela.

Exekutor může vykonat prohlídku bytu i si byt otevřít bez účasti majitele bytu. Účast policie se nevyžaduje.
Ministerstvo spravedlnosti

„Manželce jsem nechal auto, byt, sto tisíc v hotovosti a odjel jsem do USA. Těsně před odletem mi přišla jedna z posledních faktur za dopravu a poprosil jsem exmanželku, aby to z peněz, které jsem jí dal, uhradila. Zapomněla na to. Když jsem se vrátil po pěti letech do Čech, čekal mne šok,“ vzpomíná čtenář z Prahy.

Kupoval pozemek a hned se na něm v katastru objevila poznámka „exekuce.“ Záhy mu volala bývalá manželka, že jí do bytu vrazil bez její účasti exekutor.

„Další den už stál i za mými dveřmi. Dluh jsem nezpochybňoval a se skřípěním zubů jsem zaplatil 25 tisíc korun, což se z těch dvou a půl tisíc za pět let naskládalo. Když jsem se ale důrazně pozastavil nad tím, jak to, že se k někomu vláme do bytu, který navíc pak nechá celý den otevřený, doporučil mi, abych se choval slušně, že je exekutor,“ vzpomíná čtenář.

Účast policie nevyžadují

Ministerstvo spravedlnosti i advokáti Právu potvrdili, že exekutor má ze zákona skutečně oprávnění dostat se do bytu i bez účasti majitele nebo nájemce bytu. „Exekutor může vykonat prohlídku bytu i si byt otevřít bez účasti majitele bytu. Účast policie se nevyžaduje,“ oznámila Právu Tereza Palečková z ministerstva spravedlnosti.

Z občanského soudního řádu nicméně podle ní vyplývá, že „je-li to potřebné, přibere ten, kdo provádí soupis movitých věcí, k úkonu vhodnou osobu, podle možnosti zástupce obce.“

„Po skončení prohlídky musí (exekuční vykonavatel) dveře uzamknout a klíče, není-li možné je ihned předat povinnému, uložit na vhodném, dosažitelném místě a povinného o tom vyrozumět například vzkazem v poštovní schránce či na dveřích,“ zdůraznila Palečková.

Musí zapsat protokol a byt znovu zamknout

„Exekutor smí vstoupit do bytu tím, že zámečník vylomí zámek u dveří. Nemůže vstoupit do nájemního domu násilím tím, že vylomí zámek u dveří do domu, když je dům uzamčen. Exekutor se do domu nedostane, ale zazvoní na nájemníky a ti jej pustí,“ vysvětlil Právu advokát František Koranda.

Do podobné situace jako rozvedení manželé s fakturou za dva a půl tisíce korun se ovšem může dostat fakticky kdokoliv. Stačí k tomu jedna zapadlá, zapomenutá složenka na pár set korun.

Nikdo vám není povinen posílat výzvu a dluh lze začít vymáhat klidně až po letech, kdy mnohonásobně naskáče.

„S ohledem na taktiku postupu exekutora se rozhodnutí o exekuci doručuje povinnému až na místě při úkonu, jinak by povinný samozřejmě věci z bytu odnesl a ukryl. Exekutor je oprávněn v bytě odemknout skříně a schránky – o všech úkonech pořizuje protokol. Po odchodu ovšem musí byt zabezpečit,“ zdůraznil Koranda.

Exekutoři tvrdí, že dnes už jdou primárně po exekuci platu, respektive příjmů, a exekuce majetku je až na posledním místě.

Zároveň oponují, že řeší především chronické dlužníky - nikoliv zapadlé složenky - kteří dělají vše proto, aby věřitelům unikli, třeba tak, že se přihlásí jako bezdomovci na obecním úřadě, i když disponují nemalým majetkem.

Tvrdí, že kdyby dlužníky dopředu upomínali a varovali, než vstoupí do bytu, kde dlužník pobývá, tak by dlužníci vše poschovávali.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám