Hlavní obsah

Exekuce může čekat až 100 tisíc seniorů. Drtí je dluhy z předváděček i pomoc příbuzným

Právo, Novinky, Barbora Buřínská, Jakub Svoboda

Počet seniorů, kteří žijí ve strachu, že jim u dveří zazvoní exekutor, v Česku prudce roste. Za posledních deset let se počet důchodů zatížených exekucí zvedl skoro čtyřikrát. Podle odborníků na dluhové poradenství může být koncem letošního roku nebezpečně zadlužených seniorů kolem 100 tisíc.

Foto: Profimedia.cz

Za posledních 10 let se počet důchodů zatížených exekucí zvedl skoro čtyřikrát.

Článek

Zatímco v roce 2008 vyplácela Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) 40 710 důchodů s exekuční srážkou, v polovině letošního roku čelilo exekuci na důchod už 68 125 seniorů. Průměrný dluh seniora se podle údajů inkasních agentur pohybuje kolem 50 tisíc korun.

Za rostoucí zadlužeností důchodců a jejich neschopností půjčky splácet jsou nejen kritizované předváděcí akce, ale třeba i jejich snaha pomoci nejbližším příbuzným či jejich finanční negramotnost. Často si totiž berou půjčky, jejichž splácení jim brzy musí přerůst přes hlavu.

Vytáhli z matky peníze a už se k ní nemají 

„Například starší paní důchodového věku z Kladna na žádost dcery a syna čerpala u bank celkem pět spotřebitelských úvěrů. Peníze do poslední koruny předala svým dětem. Když však došlo na placení, zjistila, že sama splátky nezvládne. Ovšem děti se k ní obrátily zády a s dluhy jí odmítly jakkoli pomoci,“ informovala nedávno Právo inkasní agentura KRUK.

Výsledkem matčina počínání je tak exekuce na důchod a zřejmě i nemilé zjištění, že ani láska k vlastním dětem by neměla být bezbřehá.

Výplata důchodů s exekuční srážkou
200820092010201120121. pololetí 2013
40 71046 12151 18460 87467 61468 125
Zdroj: ČSSZ

Pětasedmdesátiletý důchodce z Teplic, který žije po úmrtí manželky v tamním domově důchodců, zase pro své čtyři děti pořídil za 61 tisíc notebook, televizor, pračku a dva mobilní telefony. Na to vše si ovšem přející dědeček musel vzít tři účelové úvěry.

Brzy však zjistil, že si je z důchodu nemůže dovolit řádně splácet.

Obrátil se proto na děti, zda by mu se splácením nepomohly. Ani ony se ale nenacházely v dobré finanční situaci. Některé byly nezaměstnané, jiné měly vlastní půjčky a jiné závazky, které jen těžko splácely. Naštěstí se v tomto případě děti k otci zády neobrátily a se splácením mu nyní pomáhají.

Důchody rostou pomaleji než ceny 

Problémem je, že zadluženým důchodcům se citelně snižují jejich reálné příjmy, čímž klesá i jejich schopnost půjčky splácet.

Bývalá vláda Petra Nečase (ODS) důchodcům slibovala, že jim zdražení potravin, léků a dalších sociálně citlivých výrobků a služeb v důsledku loňského zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty (DPH) bude kompenzovat valorizací jejich penzí.

Tento slib nejenže nesplnila, ale naopak jim zpřísněním valorizačního schématu penze ještě víc znehodnotila. Dříve se důchody musely valorizovat o 100 procent růstu cen a jednu třetinu růstu reálných mezd. Nová pravidla ale umožňují valorizaci jen o třetinu růstu cen a třetinu růstu reálných mezd. Ty přitom v posledním roce a půl klesaly.

Pracující penzisté nemají od letoška ani nárok na slevu na dani z příjmů. Opatření Nečasovy vlády se týká starobních důchodců i lidí s plným invalidním důchodem. Počet exekucí na důchod kvůli snižujícím se reálným příjmům a současně vyšším výdajům seniorů stoupá.

Do chudoby často nespadnou jen díky tomu, že kvůli exekuci nemohou přijít o celou výplatu důchodu. Musí jim vždy zůstat takzvaná nezabavitelná částka. Od ledna letošního roku musí dlužníkovi na uspokojování potřeb zůstat 6065 korun, na každou vyživovanou osobu pak 1516 korun.

Reklama

Související články

Místo pomoci připravil muže v exekuci o dům

Lidé na pokraji bankrotu a s exekucemi na krku by mohli vyprávět o tom, kolik se najde „dobráků“ nabízejících „výhodnou“ půjčku. V některých případech jde spíš...

Výběr článků

Načítám