Hlavní obsah

E-shopy Čechy baví, každý druhý nakupuje na internetu i vícekrát do měsíce

Novinky, bab

Nakupování z pohodlí domova u obrazovky počítače či z mobilu si Češi oblíbili. Alespoň jednou za měsíc učiní nákup v e-shopu více než dvě pětiny lidí, každý druhý dokonce i víckrát. Češi také upřednostňují služby přepravců před výdejnami zásilek a nejraději mají službu PPL.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Jak často nakupují Češi na internetu.

Článek

Průzkum agentury Ipsos pro službu Foxdeli potvrdil, že internetové nakupování se v českých domácnostech zabydlelo. Pouze pět procent lidí v průzkumu uvedlo, že v e-shopech nenakupuje vůbec. Oproti tomu se například pro zhruba desetinu lidí stalo internetové nakupování celkem běžnou záležitostí, v průzkumu totiž uvedli, že v e-shopech nakupují i více než pětkrát za měsíc.

Elektronika jasně vede

Češi nejčastěji do virtuálních košíků vkládají elektroniku, na internetu ji nakupuje více než polovina lidí (54 procent). Dalším oblíbeným artiklem je móda (51 procent) a drogerie (40 procent).

Třetina lidí přes internet pořizuje zájezdy či další zážitkové aktivity, tři lidé z deseti pak nářadí, ale také sportovní potřeby či knihy. Každý čtvrtý oslovený má zkušenost s koupí dětského zboží tzv. na dálku.

Nový trend v nakupování: Potraviny z e-shopu

Finance

I potraviny už lidé pořizují v internetových prodejnách, v průzkumu to potvrdila pětina dotázaných.

Balíčky chceme dopravit až ke dveřím

Preferovaným způsobem doručení zboží zakoupeného v e-shopech jsou jednoznačně služby přepravců, kteří ho doručí lidem až domů.

Výhradně dopravit až ke dveřím si balíčky nechává pětina lidí, většinou tuto možnost volí 47 procent oslovených.

Rychlost doručení je pro e-shopy klíčová

Finance

Výdejny preferuje více než čtvrtina (28 procent) respondentů a výhradně jejich služeb využívá jen pět procent nakupujících.

PPL je u Čechů nejoblíbenějším přepravcem zboží z e-shopů, uvedla ho zhruba třetina oslovených. Téměř stejný počet lidí zmínil i Zásilkovnu, ačkoliv ta není přepravcem, ale jen výdejnou. Českou poštu preferuje jen každý osmý respondent.

Průzkum také ukázal, že osm procent lidí si zásilku občas nevyzvedne, ať už omylem, nebo dokonce záměrně.

Anketa

Jak často nakupujete na internetu?
1x měsíčně
21,9 %
2x měsíčně
20,8 %
3x měsíčně
9,8 %
4x měsíčně
3,8 %
5x a více měsíčně
35 %
Vůbec
8,7 %
Celkem hlasovalo 183 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Rychlost doručení je pro e-shopy klíčová

Přes e-shopy se prodává stále více zboží. Zvyšují se ale i požadavky zákazníků na způsoby a rychlost doručení. Výběr dopravce je tak pro majitele e-shopu...

Výběr článků

Načítám