Hlavní obsah

Důchodkyně skončila kvůli zálohám řemeslníkům v dluhové pasti

Právo, Jiří Hardoš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezmoc a vztek vyzařuje z 64leté důchodkyně Miloslavy Peškové, když hovoří o svých zkušenostech s řemeslníky. Dva muži jí dluží včetně úroků asi 150 tisíc korun, což uznaly i soudy. K vracení se nemají. A v klidu je i policie, na kterou se Pešková marně obracela.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Žena s devítitisícovým důchodem se kvůli zmíněným neplatičům dostala do dluhů. „Já jsem si musela vzít přes sto tisíc půjčku,“ říká Pešková.

První neblahou zkušenost, o které již Právo informovalo, zaznamenala žena sužovaná zdravotními obtížemi již v roce 2006. První řemeslník prý Peškové nyní dluží více než 60 tisíc korun. Zaplatil jen 1300 korun a zbytek je v nedohlednu. Právo ho kontaktovalo. Podnikatel odkázal na svého advokáta, ten však telefon nebral a na SMS nereagoval.

Žena se po této příhodě snažila být ostražitější, a když v roce 2012 potřebovala zřídit kanalizační přípojku, nechala si od známého doporučit Davida Breberu. Pešková se s ním podle svých slov začátkem června dohodla, že jí do konce měsíce přípojku zhotoví, za což dostane 30 tisíc. Z toho si vzal muž 20 tisíc jako zálohu, později mu dala ještě další dva tisíce na dopravu. Brebera sice s výkopem začal, Peškové se ale nelíbilo, že se při kopání nedržel schváleného plánu.

Policie případ odložila

V polovině měsíce žena odjela na dovolenou. V době jejího pobytu v zahraničí Brebera práci nedokončil a místo toho od jejího přítele vyzvedl dalších 55 tisíc jako zálohu na zhotovení plynové přípojky a vyvložkování komínu a tisícovku na dopravu.

A zde se verze rozcházejí. Zatímco Pešková tvrdí, že se na ničem takovém nedohodli a muž využil její nepřítomnosti k vylákání dalších peněz, Brebera na policii uvedl, že na další práci domluveni byli. Pešková po návratu z dovolené spolupráci ukončila, začala požadovat vrácení peněz a obrátila se na policii.

S požadavkem na vrácení desetitisíců ale žena narazila, byť Brebera oficiálně uznal dluh ve výši 88 tisíc. Z toho důchodkyni zaplatil pět tisíc a slíbil, že zbytek bude splácet. Brebera policistům řekl, že inkasované zálohy předal svému známému, který měl nakoupit materiál. Dotyčný prý ale nedodal ani materiál, ani nevrátil peníze. Jeho jméno odmítl Brebera prozradit.

Policie loni v květnu případ odložila, Brebera se podle ní trestného činu nedopustil. Policisté uvěřili jeho verzi, podle níž se s ženou kromě kanalizační přípojky domluvil i na další práci. Peníze, které Brebera dostal, policisté označili za zálohu.

Zaplatit zálohu? Raději ne

A v návaznosti na to ve svém usnesení odkázali na rozhodnutí Nejvyššího soudu, podle kterého se zaplacená záloha stává majetkem zhotovitele díla, který může s penězi nakládat dle své libosti. Muž se tak podle usnesení nemohl dopustit zpronevěry, která spočívá v tom, že si někdo přisvojí cizí věc, která mu byla svěřena.

Zároveň se podle policistů neprokázalo, že by měl peníze ještě v době, kdy s ním Pešková ukončila spolupráci, byť sami označili tvrzení o předání desetitisíců známému za účelové.

Žena s rozhodnutím policie nesouhlasila, se svými námitkami však neuspěla u Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 5, pražského městského, ani Vrchního státního zastupitelství. V ruce má sice alespoň rozsudek civilního soudu, podle kterého jí má Brebera uhradit 83 tisíc plus úroky, efekt je ale zatím nulový. Pešková se proto v lednu obrátila na exekutora, mnoho si však od toho neslibuje. Právo Breberu oslovilo s žádostí o komentář, ten to odmítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám