Hlavní obsah

Dlužníky začali nahánět zelení mužíci bez tváře

Právo, Jindřich Ginter

Z vymáhání dluhů se stala psychologická válka. Na internetu začali vymahači nabízet značně kontroverzní službu. Vše stojí na veřejném stigmatizování dlužníka, podobně jako by měl něčím označený oděv nebo byl na pranýři.

Foto: dluzici.cz

Kontroverzní vymahači dluhů na své webové prezentaci

Článek

Muži v zelených kombinézách, zakrývající i obličej, kteří vypadají jako výrazní pouliční reklamní poutači, nahánějí po ulicích, v zaměstnání, u sousedů dlužníky. Dělají jim ostudu, pořád s upomínkou běhají za nimi, a tím na ně tlačí.

Říkají si Dlužíci. Poměrně skrytý je i poskytovatel této služby, ze stránek nevyplývá, kdo za tím stojí.

Potíž je v tom, že údajná pohledávka není posvěcena soudem, jako je tomu už u exekucí, a tak i její vznik může být rozporuplný. Přesto ale tím člověka de facto v očích veřejnosti odsoudí.

„Naši zelení mužíci věnují pečlivou pozornost každému našemu zákazníkovi. Upomínky doručujeme tak, aby se dlužník nemohl vymlouvat, že o nás neví, nebo že nás přehlédl. Upomínku nosíme za dlužníkem až do doby převzetí. Jsme kreativní a naše doručovací metody jsou veskrze průkopnické,“ tvrdí Dlužíci.

Levní nejsou. Za dvě doručení upomínky chtějí 1500 korun, za deset šest tisíc plus deset procent z ceny pohledávky po jejím inkasování.

Vyvolávají rozporuplné reakce

I když mnozí vymahači takové postupy schvalují, protože tvrdí, že 80 procent dlužníků si nepřebírá poštu a nereagují na první upomínky, někteří exekutoři se naopak od těchto postupů distancují.

„Na rozdíl od nejrůznějších vymahačů naše činnost podléhá přísnému dozoru. Jenže pokud na nás bude veřejnost pořádat hony a napadat naše vykonavatele, pak to dospěje k tomu, že se věřitelé začnou uchylovat k různým alternativním metodám, ať zákonným či nelegálním,“ reagoval na to šéf Exekutorského úřadu Přerov Robert Runták.

Dlužíci ale nejsou jediní, kteří vyvolávají rozporuplné reakce. Firma Plat-Roz, s. r. o., zase nabízí rychlé vymožení pohledávek přes podání elektronického platebního rozkazu.

Firma ale na svých webových stránkách zveřejňuje dokumenty z konkrétních případů včetně soudních, a to i se jmény žalobců a žalovaných. I to má podle jejího názoru přispět k nátlaku na dlužníky.

Na druhou stranu se tak na internet dostávají citlivé osobní údaje vypovídající o životní situaci konkrétních osob.

Anketa

Schvalujete vymáhání dluhů pronásledováním lidí
Ano, někdy je to jediný účinný způsob
64,1 %
Ne, lze toho snadno zneužít k diskreditaci člověka
35,9 %
Celkem hlasovalo 57704 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám