Hlavní obsah

Darem při živelních pohromách si lze snížit daně

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho lidí posílalo v létě značné finanční dary pro postižené na jižní Moravě a v Ústeckém kraji, tedy do oblastí, které zasáhly živelní pohromy. Projevená solidarita může být ve většině případů odměněna daňovou úlevou. Za jakých podmínek sníží tyto dary daňovou povinnost za rok 2021?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Při splnění zákonných podmínek patří dary mezi nezdanitelné položky neboli daňové odpočty, které snižují daňový základ. Ne každý dar snižuje dárci jeho roční daňovou povinnost. I při splnění zákonných podmínek snižuje dar pouze vypočtenou daň z příjmu, na výpočet sociálního a zdravotního pojištění nemá dar vliv.

Humanitární a charitativní účely

„Pro snížení daňového základu je nutné, aby byl splněn státem podporovaný účel daru, dar byl poskytnut příjemci definovanému v zákoně o dani z příjmů a byla dodržena minimální a maximální částka daru,“ uvedla pro Právo Gabriela Ivanco, daňová poradkyně společnosti Mazars.

Desítky milionů ze sbírek míří k adresátům

Domácí

Účel daru je tedy v případě poskytnutí finančních prostředků z důvodu nedávných živelních pohrom na jižní Moravě a v Ústeckém kraji splněn, neboť mezi zákonné účely mimo jiné patří i dary poskytnuté na humanitární či charitativní účely. Pro uplatnění daňového odpočtu však musí být příjemcem zejména obec, kraj, organizační složka státu nebo právnická osoba jako pořadatel veřejné sbírky v souladu se zákonem.

Demolice domů v HruškáchVideo: HZS Jihomoravského kraje

„Občané, kteří poslali peníze prostřednictvím veřejné sbírky nebo obci, tedy mohou daňový odpočet uplatnit, kdo však poslal peníze přímo konkrétní fyzické osobě, ten nikoliv,“ vysvětluje Ivanco.

Limity daru

Pro možnost snížení daňového základu je u fyzických osob nutné, aby hodnota daru činila nejméně dvě procenta základu daně nebo 1000 korun, přičemž souhrnná výše darů nesmí být za rok 2021 vyšší než 30 procent základu daně.

Každá tisícikoruna daňového odpočtu přitom snižuje daňovou povinnost o 15 procent, daňovým poplatníkům s nadstandardními zdanitelnými příjmy nad 1 701 168 korun podléhajícími 23procentní dani z příjmu potom dokonce o 23 procent.

Nevídaná vlna solidarity: Nadace vybrala za den 100 milionů korun

Domácí

„V praxi to tedy znamená, že darovaných 10 tisíc korun sníží daň z příjmu o 1500 korun, lidem s vyššími příjmy dokonce o 2300 korun,“ vypočítává Ivanco.

U sbírek stačí jen výpis z účtu

Dar poskytnutý v souvislosti s nedávnými živelními pohromami sníží při splnění zákonných podmínek daň z příjmu až za celý kalendářní rok. Zaměstnanci, za které provede mzdová účetní roční zúčtování daně, tak obdrží daňový přeplatek ve výplatě až po provedeném ročním zúčtování daně za rok 2021, tedy začátkem roku 2022.

Daňoví poplatníci podávající daňové přiznání vyčíslí daňový odpočet v daňovém přiznání za rok 2021. Ve všech případech je nutné nárok na dar dokladovat. „V případě zaslání peněz formou veřejné sbírky na registrovaný bankovní účet stačí podle sdělení Finanční správy pouze výpis z účtu o této platbě formou daru,“ dodává Gabriela Ivanco.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám