Hlavní obsah

Daňové slevy na děti se zvýší

Právo, svj

Od začátku července vstoupí v platnost vládní daňový balíček, který přinese bezmála tři sta změn. Některé z nich začnou platit až od příštího roku, řada z nich ale bude účinná ihned.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Především se zvyšuje sleva na dani na druhé dítě o 2400 korun na 19 404 korun ročně, na třetí a další dítě o 3600 korun na 24 204 korun ročně. U jednoho dítěte zatím zůstává sleva 13 404 korun. Díky přechodnému ustanovení bude možné uplatnit vyšší slevy zpětně už od ledna.

Sleva i na první dítě

Zoufat si ale nemusí ani rodiny s jedním dítětem. Senát na začátku června schválil další novelu, která počítá s tím, že daňová sleva na první dítě vzroste o 150 korun měsíčně, tedy za rok o 1800 korun na 15 204 korun.

Vládní daňový balíček také od příštího roku zpřísňuje podmínky pro vyplacení daňového bonusu, tedy „záporné daně“, kdy stát vrací peníze poplatníkovi v případě, že daňové slevy na děti jsou vyšší než daň, kterou má zaplatit. Poplatník ale musí vydělat ročně aspoň šestinásobek minimální mzdy.

„Nově se do limitu příjmů, který je nutný splnit pro získání bonusu, nebudou započítávat příjmy z nájmu a kapitálového majetku. V některých případech může dojít k tomu, že bonus již nebude možné přiznat,“ říká k tomu Robert Hrádek, daňový specialista společnosti Kodap.

Příjem ze dvou zaměstnání

Pokud má poplatník příjem ze dvou zaměstnání současně, musel podle dosavadního znění zákona podat daňové přiznání. Nově ho nebude muset podávat, pokud bude mít vedle svého příjmu od jednoho zaměstnavatele také příjem z jiné závislé činnosti, který měsíčně nepřesáhne 2500 korun. U dohody o provedení práce bude platit dosavadní limit 10 tisíc korun. Daň nově srazí zaměstnavatel a odvede ji státu.

Příjem z prodeje rodinného domu nebo bytu je teď osvobozen od daně, pokud v něm měl prodávající bydliště méně než dva roky bezprostředně před prodejem, a to za podmínky, že takto získané peníze použije na uspokojení bytové potřeby. Daňový balíček toto osvobození zpřesňuje tak, že peníze musí sloužit k uspokojení vlastní bytové potřeby, nikoliv bytové potřeby rodiny prodávajícího nebo dalších osob.

Snížení limitů pro výdajové paušály

Podnikatelů se dotkne hlavně snížení limitů pro výdajové paušály z nynějších dvou miliónů na jeden milión korun. Procentní sazba paušálů se nemění. Živnostníci, kteří tyto paušály využívají, ale budou smět opět uplatňovat daňové slevy na manželku a děti.

Rozšiřuje se také okruh živnostníků, kterým bude moci finanční úřad stanovit daň z příjmů paušální částkou. Nově se může vztahovat i na živnostníky se zaměstnanci nebo na ty, co podnikají při zaměstnání.

Reklama

Související témata:

Související články

Rodiče mohou žádat o daňovou slevu za školku

Mladé rodiny s dětmi si na daních opět polepšily. Kromě vyššího daňového zvýhodnění na druhé a každé další dítě se totiž loni zvýšil i limit pro uplatnění...

Výběr článků

Načítám