Hlavní obsah

Chatařům letos už zmizely věci za 48 miliónů

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zloději jen za letošek způsobili chatařům už škody za bezmála 48 miliónů korun, zpět zajistit se policii podařilo jen věci za 176 tisíc korun. Jen od letošního ledna do června policie eviduje už přes 2 600 krádeží vloupáním do víkendových chat, objasnila 675 případů z toho dalších 159 dodatečně z předchozího období.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V této souvislosti policie stíhá přes 470 osob, z toho zhruba polovinu tvoří recidivisté.

Celkem 40 procent chalupářů už bylo někdy vykradeno. Vyplývá to z průzkumu, který si nechala vypracovat pojišťovna Generali. Průměrná škoda při vykradení chaty se pohybuje kolem dvaceti tisíc korun.

Víkendové bydlení má sice podle průzkumu pojištěno 71 procent majitelů, ale nejčastěji pouze proti zásahu přírodních živlů. Riziko krádeže neobsahuje 38 procent pojistných smluv a vandalismus v souvislosti s vloupáním nekryje dokonce 75 procent pojistek.

I přes vysoký počet krádeží je ale aktivní ochrana spíše výjimkou, alarm využívá pouze 11 procent chalupářů a 18 procent nemá chatu zajištěnou vůbec. Není ovšem mnohdy divu, protože k čemu je člověku alarm například na samotě u lesa.

Zároveň lidé mohou mít s výplatou pojistky problém, pokud se zloděj dovnitř dostal, aniž poškodil okno, rám, či dveře, což u mnohých chat není velký problém. Není-li totiž zjevně překonána překážka, pojišťovna vám nic nedá.

Foto: Profimedia.cz

Zloděj Lee Dixon odcizil cennosti, ale umyl majitelům nádobí a snažil se neudělat po sobě nepořádek. Ilustrační foto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám