Hlavní obsah

Česká národní banka nabízí k prozkoumání české bankovky i mince

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká národní banka (ČNB) na svém webu zpřístupnila aplikaci, díky které může každý dopodrobna prozkoumat všechny platné české bankovky a mince. Animace bankovek detailně představuje ochranné prvky bankovek, které umožní rozeznat originál od padělku. Uvedl to mluvčí ČNB Marek Petruš.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova České národní banky

Článek

"Kvalita padělků českých bankovek je dlouhodobě obecně nízká, proto by je měl poznat každý, kdo má alespoň základní povědomí o ochranných prvcích. Animace každého přesvědčí, že kontrola ochranných prvků je snadná a především rychlá," připomněl člen bankovní rady ČNB Pavel Řežábek.

Animace, kterou ČNB spustila na svých stránkách www.cnb.cz, se skládá ze dvou samostatných aplikací – jedné věnované mincím a druhé bankovkám. Mince lze prohlížet pod lupou a lidé se dozvědí doplňující informace jako například technické parametry, jména jejich autorů či popis vyobrazených motivů.

"Zobrazené bankovky je možné podrobit detailnějšímu zkoumání například pod simulovaným UV světlem, při podsvícení nebo pomocí pohybů myši, kterou je možné bankovky otáčet či nahýbat a sledovat tak změny ochranných prvků," doplnil Petruš.

Reklama

Výběr článků

Načítám