Hlavní obsah

Češi zůstali národem chatařů a chalupářů, nově i kvůli byznysu

Právo, Jiří Vavroň

Přestože se v devadesátých letech zdálo, že éra chataření a chalupaření v Česku nenávratně skončí, nestalo se tak. Naopak počet chat a chalup využívaných výhradně k rekreaci stále roste, a Češi se v jejich počtu na obyvatele řadí na druhé místo na světě, hned za Švédy.

Článek

V roce 1970 bylo v Česku 25 tisíc rekreačních chalup, dnes jich je podle odhadů odborníků přes 166 tisíc. Dohromady s chatami a zahradními domky je v Česku rekreačních objektů kolem 400 tisíc.

Důvodů, proč jsou rekreační objekty mezi Čechy tak oblíbené, je několik. Chata či chalupa, pokud ji má rodina ve vlastnictví, představuje jeden z nejlacinějších způsobů jak strávit víkendy či dovolenou.

Chalupaření je i jedním z nejlepších způsobů relaxace a odpočinku, tvrdí psychologové. V době vysokého pracovního nasazení a náročnosti moderního životního stylu hraje odpočinek mimořádně důležitou roli v životě lidí. Chata či chalupa hraje roli nebo určité bariéry od světa byznysu také nesvárů, problémů a potíží. Je dokladem schopností člověka, jeho umu a dovedností. Je to něco, co představuje či dotváří jeho osobnost, shodují se psychologové.

Chataření jako byznys

Chataření je i dobrý byznys. Do různých sekaček, nářadí, stavebních materiálů či sazenic a semínek lidé ročně investují stamilióny. Tato oblast obchodu patří i v době ekonomické stagnace k prosperujícím odvětvím. Lidé, kteří se dostanou do finančních problémů, raději prodají auto, rodinné šperky a obrazy než chatu či chalupu, kde se tolik napracovali a do které tolik investovali.

Pořady o chataření a chalupaření či pořady o zahradním grilování patří mezi nejoblíbenější pořady televizí s velmi vysokou sledovaností. Totéž platí o knížkách o zahradě, kutilství či zahradním vaření.

Chalupa či chata je i zdrojem ovoce a zeleniny, tedy samozásobitelství. Rozhodující není ani tak cena ovoce či zeleniny, i když i tady s klesajícími příjmy hraje svoji roli. Významná je totiž skutečnost, že „pěstitel“ přesně ví, čím zalévá, jaká hnojiva (pokud vůbec) používá. „Jeho ovoce a zelenina“ je prostá pesticidů, různých dalších chemických látek. Navíc je pěstování zdrojem radosti.

Chalupy na pronájem

Stále častěji se v současné době chaty pořizují a zvelebují i proto, aby je jejich majitel mohl v zimní a letní sezóně výhodně pronajímat. Majitelé chalup využívají toho, že lidé v Česku stále více zvažují výdaje na dovolenou.

Navíc do řady zajímavých zahraničních destinací se zejména rodiny s dětmi, v současném světě sociálních nepokojů, teroristů a masových demonstrací, bojí odjet.

Pořídit si dovolenou na chalupě vyjde výrazně laciněji než pobyt v hotelu.

Chalupy s dostatečným počtem lůžek, aby se tam pohodlně vešla jedna či více rodin se dají pronajmout od částky tisíc (i méně) korun na den a objekt. Řada chalup má též vlastní bazén.

Navíc mezi mladými lidmi se rozmáhá móda celoročního bydlení v chalupě či dobře zařízené chatě v tzv. dojezdové vzdálenosti od civilizace. Dojezdová vzdálenost představuje zhruba sto kilometrů od jejich pracoviště.

Reklama

Výběr článků

Načítám