Hlavní obsah

Češi vloni utratili kartou téměř půl biliónu korun

Novinky, bab

Kartou platí Češi čím dál častěji. V roce 2016 provedli o pětinu více bezhotovostních plateb než rok předtím. Kartou tak klienti vloni utratili 477 miliard korun.

Foto: Profimedia.cz

V průměru lidé zaplatí kartou zhruba 700 korun.

Článek

Téměř každý Čech má ke svému účtu zřízenu platební kartu, někteří jich vlastní i více. Podle Sdružení pro bankovní karty (SBK) je v oběhu zhruba 11,4 miliónu platebních karet.

V roce 2016 vzrost počet bezhotovostních plateb proti předchozímu roku 2015 o 18 procent, lidé za celý loňský rok provedli kartou celkem 684 miliónů plateb. O sedm procent vzrostl i jejich finanční objem, bezhotovostně klienti utratili  celkem 477 miliard korun.

„Z nejrůznějších statistik vyplývá, že se nejrůznější formy placení za zboží a služby bezhotovostní cestou nadále rozvíjejí. Většinou si ani neuvědomujeme, že je normální, že u sebe ani moc hotových peněz nemáme, a přitom jsme schopni zaplatit nejen běžný nákup, ale i se najíst či se nechat ostříhat,” uvedl Tomáš Hládek z České bankovní asociace.

Průměrná částka realizovaná platební kartou byla v roce 2016 těsně pod 700 korunami, o deset procent nižší než v roce 2015. Podle expertů je to důsledek stále se rozšiřujícího bezkontaktního placení, kdy lidé častěji platí kartou i menší částky.

Na zahraničních webech nakupujeme více

Češi také stále častěji platí kartou i při on-line nákupech. Vloni přes různé on-line aplikace majitelé platebních karet na českých i zahraničních webech provedli téměř 40 miliónů plateb a utratili více než 42 miliard korun. V porovnání s údaji před třemi lety, tedy s rokem 2013, to znamená nárůst o 78 procent, resp. o 76 procent.

Podle statistických údajů se Češi pravděpodobně přestávali obávat on-line plateb do zahraničí. V zahraničních e-shopech totiž provedli zhruba 21,2 miliónu plateb s celkovou útratou přesahující 22 miliard korun, v českých e-shopech to bylo 18,3 miliónu plateb za 20,3 miliardy korun.

Na domácích webech lidé v průměru na jednu on-line platbu utratili 1109 korun, na zahraničních pak 1044 korun.

Reklama

Související články

Pětina Čechů platí v obchodech jen kartami

Jen pět Čechů ze sta nevlastní žádnou platební kartu. Naopak téměř tři pětiny lidí mají v peněžence dvě a více, většinou bezkontaktních. Počet karet v Česku...

V placení kartami jsou Češi jedničkou

Češi uhradili za posledních deset let kartami útratu v celkové výši 2,5 biliónu korun. Kartou zkrátka platí často a rádi. V bezkontaktním placení je ČR dokonce...

Výběr článků

Načítám