Hlavní obsah

Češi šetří, každý třetí refinancuje své úvěry

Zdražování šířící se Českem jako lavina se dotýká všech domácností. Není tedy divu, že lidé hledají různé možnosti, jak rozpočtu ulevit. Jednou z nich je refinancování úvěrů a půjček, resp. jejich sloučení (konsolidace) do jednoho produktu. Naprostá většina bank tuto možnost nabízí, zájem mezi klienty je veliký.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Že mají Češi co refinancovat, naznačují i data aktuálního zadlužení obyvatel Česka. Celkový dluh ke konci loňského roku činil 2,97 bilionu korun. Podstatnou část pochopitelně tvoří úvěry na bydlení, i tak ale na různých půjčkách či úvěrech domácnosti dluží zhruba půl bilionu korun.

Nedávný průzkum Expobank ukázal, že Češi se k refinancování svých spotřebitelských půjček, kreditních karet či třeba kontokorentů staví pozitivně, tuto možnost už vyzkoušela zhruba třetina lidí.

Dluh obyvatel ČR loni stoupl o rekordních 365 miliard

Ekonomika

Zájem klientů o refinancování sledují i samy banky. Například v mBank, která klientům nabízí snížení úrokové sazby u převedené půjčky o dva procentní body, se počet refinancujících zvýšil o pětinu. V České spořitelně v posledních týdnech zaznamenali zvýšený zájem o konsolidací od klientů Sberbank.

Ušetřit lze tisíce

Zásadní výhodou refinancování půjček je úspora financí, což potvrdil i průzkum Expobank. V průměru každý druhý Čech ušetřil mezi dvěma až deseti tisíci korun, každý čtvrtý pak dokonce více než deset tisíc korun.

K úspoře klientů se pro Právo vyjádřila i mluvčí Air Bank Jana Pokorná: „Klienti si podle naší interní statistiky díky samotnému převedení půjčky k nám v 85 procentech případů sníží RPSN, a to v průměru o více než čtyři procentní body, průměrná úspora na měsíční splátce potom přesahuje 1200 korun.”

Banky už mají úvěry podle ekologičnosti

Finance

Není žádnou výjimkou, že lidé splácejí i více než jednu půjčku. Například využívají kreditní kartu, u účtu mají nastavený kontokorent, do kterého čas od času „spadnou”, koupili zboží na splátky či si půjčili v bance nebo nebankovní společnosti. Všechny tyto úvěrové produkty je tak možné sloučit do jednoho a s bankou si domluvit výhodnější podmínky pro splácení.

Banky sloučí prakticky všechny úvěrové produkty. Výjimku tvoří ale úvěry zajištěné nemovitostí (hypoteční úvěry či úvěry od stavebních spořitelen), úvěry na podnikání či operativní leasing.

Nepochodí ani klienti, kteří jsou ve výrazném prodlení se splátkami. „V rámci zodpovědného posouzení úvěruschopnosti nám toto zákon neumožňuje. Oddalovalo by se jen období, kdy klient nebude moci úvěr splácet,” doplnil pro Právo Petr Plocek z UniCredit Bank.

Vybrané parametry refinancování půjček
Poskytovatel ProduktMax. výše úvěru (v Kč)Max. doba splatnostiRoční úroková sazba (v %)RPSN (v %)
Air Bank Převedení půjčky900 tis.10 letod 3,9 (1)od 3,97
Zonky (2) Převedení půjčky900 tis.10 letod 2,99od 3,45
Česká spořitelna Konsolidace půjček2,5 mil.10 letod 4,99 (3)závisí na parametrech půjčky
ČSOB Konsolidace půjček800 tis.10 let5,96,1
Expobank Refixo1 mil. (4)individuálně, odvíjí se od platební morálky klienta (5)3,49 v případě řádného splácení, jinak 9,93,55 v případě řádného splácení, jinak 10,36
Komerční banka Optimální půjčka2,5 mil. (6)10 letod 4,9od 5,01
mBank Konsolidace půjček1 mil.96 měsícůmin. 5,9 max. 15,9závisí na parametrech půjčky
Raiffeisenbank Konsolidace - nízká splátka800 tis.120 měsíců4,84,9
UniCredit Bank Presto půjčka - Převedení úvěrů1 mil.120 měsíců4,99 (7)5,11 (7)
Zdroj: banky; Poznámky: (1) bonusová úroková sazba za řádné splácení úvěru od 400 tisíc korun; (2) provozovatelem P2P platformy Zonky je Air Bank; (3) úrokovou sazbu má každý klient individuální, její výše se odvíjí od parametrů úvěru a celkového hodnocení klienta. Při řádném splácení banka odpustí až 15 splátek, čímž se reálná sazba sníží; (4) minimálně 50 tis. Kč (5) v případě řádného splácení banka několik splátek odpustí, tím dojde ke kratší době splácení i ke snížení úrokové sazby a RPSN; (6) minimálně 30 tis. Kč; (7) úroková sazba je modelována na výši úvěru nad 400 tis. Kč a při minimální splatnosti 85 měsíců

Banky navíc konsolidaci úvěrů klientům zjednodušují tím, že ji mohou provést online.

Většina bank převedení půjček i vedení úvěru poskytuje zdarma. U Zonky klienti při sjednání půjčky platí jednorázový poplatek ve výši dvou procent z půjčené částky. V České spořitelně si účtují jedno procento z poskytnutého úvěru (maximálně pět tisíc korun), pokud si úvěr sjednáte na pobočce, online i přes telefonního bankéře je zdarma. Podobný přístup mají i v Moneta Money Bank, na pobočce musíte zaplatit jednorázově 1795 korun. Poplatek za poskytnutí úvěru ve výši 1500 korun požadují i v UniCredit Bank.

Další úspory za řádné splácení

Některé banky se snaží klienty zadlužené u konkurence nalákat na zajímavé nabídky, které jim přinesou další úspory. Ušetří především klienti, kteří budou řádně splácet, resp. se nezpozdí s nastavenými splátkami. Banky jim tak odpustí několik posledních splátek. S touto nabídkou přišly například Česká spořitelna a Expobank.

V Air Bank každému klientovi při sjednávání půjčky nabídnou bonusovou a základní úrokovou sazbu. Bonusovou pak získá, pokud bude svou půjčku řádně splácet.

mBank klientům nabídne o dva procentní body nižší úrokovou sazbu, než mají u nejvyšší přenášené půjčky.

„Za každou smlouvu ukončenou v jiné bance odměníme klienta bonusem ve výši jeden tisíc korun po uhrazení druhé anuitní splátky. Například za tři takto ukončené smlouvy mu nejpozději do 20. května 2022 vyplatíme bonus v celkové výši tři tisíce korun,” představil akční nabídku Komerční banky Michal Teubner.

Reklama

Výběr článků

Načítám