Hlavní obsah

Banky už mají úvěry podle ekologičnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská komise nedávno schválila pravidla pro to, jaké projekty budou považovány za ekologické a jaké ne. Tzv. taxonomie, jíž dočasně uznala i jádro jako bezemisní zdroj, má být pro investory typu bank ukazatelem, co je považováno za udržitelné a do čeho by měly vkládat své peníze, a do čeho nikoliv anebo za přísnějších podmínek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Mnohé české finanční ústavy přitom už nyní nezřídka odmítají poskytovat úvěry žádostem, které mohou být pro životní prostředí škodlivé.

To se týká například Komerční banky. „Je to jednak z důvodu nesouladu s interními ekologickými pravidly Société Générale, nebo kvůli nevyhovující ekologické pověsti firmy, například kvůli opakujícím se ekologickým haváriím nebo častějším pokutám. I v tomto ohledu se náš postoj vyvíjí a postupně kritéria zpřísňujeme,“ sdělil Právu za banku Milan Tomík, expert enviromentálních a sociálních rizik.

KB odmítá desítky žádostí o financování, a to zejména v oblasti uhelné energetiky, ale i například v oblasti nakládání s odpady či v chemického průmyslu.

Potvrzeno. Evropská komise zařadila jádro a plyn do zelených investic

Ekonomika

Podobně odmítá projekty i ČSOB. „Máme restriktivní pohled na odvětví navázaná na fosilní paliva – zejména jejich těžbu, zpracovávání a spalování,“ uvedl mluvčí Patrik Madle. ČSOB podle něj vyhodnocuje nejen dopady na životní prostředí, ale také sociální aspekty a řízení společnosti.

„V současné době aplikujeme sběr a vyhodnocování těchto dat primárně na velké klienty a významnější expozice v rizikovějších sektorech, nicméně postupně budeme rozšiřovat rozsah vyhodnocování,“ dodal Madle.

Ne vždy se samozřejmě banky specializují na financování velkých projektů. Ale i u těch menších jsou oblasti, kterým se vyhýbají. „Neposkytujeme klasické projektové financování na výstavbu či development velkých průmyslových projektů, zaměřujeme se spíše na živnostníky a malé firmy. Co se týče našeho podnikatelského úvěrování, máme nicméně jasně stanovená pravidla, jaké druhy ekonomických činností nefinancujeme,“ uvedla Zuzana Filipová z Moneta Money Bank.

Pozitivní posun, hodnotí šéf ČEZu konečnou podobu taxonomie

Ekonomika

„V posledním kvartále loňského roku jsme začali komerční klienty posuzovat i z pohledu ESG (termín označující udržitelné investice – pozn. red.), a to na základě rozšíření naší ratingové metodiky, která zohledňuje nejen ekologickou přívětivost, ale také například sociální dopady,“ upřesnila.

Dobrá pověst

Do budoucna pak banky, a to i vlivem schválené taxonomie, ještě přitvrdí.

„Předložená taxonomie rozhodně zvýší pracnost jak při schvalování, tak i při správě úvěrových případů, a to zejména z toho důvodu, že je velmi rozsáhlá, podrobná a bude vyžadovat velké množství dodatečných podkladů ze strany klientů k posouzení, zda je konkrétní záměr klienta skutečně zelený,“ řekla Ivana Picková, členka představenstva Banky Creditas.

„Již jsme připravili tzv. zelenou hypotéku, kterou budeme v souladu s taxonomií dále upravovat. Další produkty ovlivněné taxonomií zvažujeme,“ dodala Picková.

PŘEHLEDNĚ: Fakta k zelenému jádru a plynu

Ekonomika

Podobně se na hodnocení pro nové financování i revizi toho stávajícího připravuje Komerční banka. „Obecně to neznamená, že bychom ze dne na den přestali financovat ‚nečisté‘ průmyslové sektory, například chemický průmysl, metalurgii a podobně, pro průmyslovou zemi, jako je ČR, jsou to klíčové sektory, zpravidla s vyšší přidanou hodnotou,“ řekl Tomík.

Banka podle něj nemá důvod přestat tyto obory financovat, pokud se firmy chovají rozumně, jsou v souladu s legislativou, investují do snižování dopadů své činnosti na životní prostředí a reagují na externí faktory jako rostoucí ceny emisních povolenek atd. A pochopitelně pokud mají rozumnou environmentální pověst.

Firmy, které jsou ve „zdravých“ oborech, však podle všeho budou mít do budoucna výhodu. „Pokud chceme úvěr označit jako zelený (v souladu s taxonomií EU), vyhodnocujeme ho ve fázi žádosti o úvěr. Obecně zatím poskytujeme výhodnější podmínky přes produkty přispívající ke zmírnění klimatické změny spíše pro retailové klienty, nicméně zvýhodnění zelených úvěrů pro firemní klientelu bude následovat,“ popsal Madle.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám