Hlavní obsah

Češi šetří energie. Na ekologii ani tak nehledí, hlavní je úspora peněz

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prakticky všechny české domácnosti se snaží snížit svou spotřebu energií. K šetření je ale nejvíce motivuje finanční úspora, ochrana životního prostředí je pak na druhém místě. Vyplývá to z výzkumu společnosti E.ON u agentury Ipsos mezi 1510 respondenty ve věku 18-65 let.

Foto: Profimedia.cz

Přibližně 95 procent českých domácnosti se snaží ušetřit spotřebu energií.

Článek

Průzkum potvrdil, že úspory energií jsou téma pro naprostou většinu české veřejnosti.

„Přibližně 95 procent českých domácnosti energie šetří, přičemž více než čtyři pětiny jako hlavní důvod uvádějí nižší účet za jejich spotřebu. Jen pro necelou pětinu obyvatel je důležitá také ochrana životního prostředí,“ upozornil Vladimír Vácha ze společnosti E.ON.

Vedou nákupy úsporných spotřebičů

Pokud Češi šetří, nejvíce tak činí formou nákupu úsporných spotřebičů a svítidel. „Pro více než 70 procent obyvatel platí, že koupě úsporné ledničky či dalšího spotřebiče je společně s pořízením úsporných svítidel nejběžnější cestou k úspoře energií,“ uvedl Vácha.

Mnozí Češi také vidí potenciál v náročnějších stavebních úpravách. Například tři pětiny lidí uvedly výměnu oken a necelá polovina se zamýšlí nad zateplením domu. Právě výměnu oken a zateplení domu pak Češi společně s úspornými spotřebiči považují za nejvýhodnější způsob úspory energií.

Češi očekávají rady od dodavatele energií

Z výzkumu vyplynul i fakt, že Češi se příliš nevyznají v produktech zaměřených na úspory energií. Více než dvě pětiny lidí nedokázaly odpovědět na otázku, jaké způsoby snížení spotřeby energií znají.

Podle názoru domácností je nedostačující také způsob, jakým radí se snížením spotřeby sami dodavatelé. Jen zhruba každý osmý dotázaný si je vědom, že jeho dodavatel elektřiny či plynu poskytuje tento typ poradenství.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám