Hlavní obsah

Češi nakupují léky na internetu, uvítali by i zásilkový výdej léků na předpis

Novinky, bab

Objednávat si volně dostupné léky přes internet je v Česku běžné. Zatím ale není možné využívat zásilkový výdej léků na předpis, což by uvítalo osm z deseti lidí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Volně dostupné léky si tři čtvrtiny lidí neběží koupit do lékárny, jednoduše si je objednají přes internet. Využívají jak e-shopů lékáren, tak společností, které se prodejem léků bez lékařského předpisu či různých vitamínů, doplňků stravy nebo zdravé výživy apod. zabývají.

Ovšem objednat si on-line léky na předpis a nechat si je zaslat až domů, je zatím v České republice nemožné. Jak ukázal opakovaný průzkum společnosti Pilulka, zájem o tuto možnost (stejně jako loni) projevuje osm z deseti lidí oslovených po celé ČR.

Jak uvedl Martin Kasa ze společnosti Pilulka, léky na předpis se mohou on-line objednávat například ve Švédsku, Británii, Dánsku, Norsku nebo v sousedním Německu. „Nikde v Evropě, kde k rozšíření pravomocí lékárníků při výdeji léčiv došlo, se žádné komplikace nekonaly. Například v Německu je tato služba zákonem povolena 14 let a dělá okolo 10 procent výdeje všech předpisových léčiv. Nejde tedy o nijak dominantní službu měnící zásadně lékárenství. Pro některé skupiny pacientů je ale naprosto klíčová,“ shrnuje Martin Kasa, spolumajitel sítě lékáren Pilulka.cz.

Léky na přepis nevyzvedává jen pacient

Zhruba dvě pětiny léků na předpis v současné době vyzvedne v lékárně někdo jiný, než člověk, pro kterého jsou určeny. Často i z důvodu, že pacient je natolik nemocný, že si pro léky sám dojít nemůže.

„V podstatě mimo zákon je i laskavost ošetřujícího personálu domovů pro seniory. Vyzvedávat léky někomu cizímu v rámci své podnikatelské činnosti je dnes protizákonné,“ upozornil Kasa.

Možnost nechat si doručit léky na předpis až domů by ocenily zejména osoby s omezením pohybu, senioři, rodiče s malými dětmi, ale i extrémně vytížené osoby nebo chroničtí pacienti, kteří si opakovaně vyzvedávají léky. Život by tato možnost mohla zjednodušit i lidem, kteří užívají neobvyklé léky, které se musí objednávat nebo individuálně připravovat, a lékárnu tak musí navštívit dvakrát.

Na eRecept si Češi zvykli

Součástí průzkumu byl i vztah Čechů na internetu k elektronickému receptu. Zatímco v roce 2018, kdy eRecept začínal, se s ním lidé teprve seznamovali (v průzkumu z loňského roku s ním měly zkušenost dvě pětiny oslovených), je letos pro mnohé již naprostým standardem. Dvě třetiny lidí se s ním již setkaly.

„Mimo drobné výpadky, které provázely start eReceptu, lze dnes říct, že si lidé na moderní verzi eReceptu zvykli a oblíbili si ho,“ uvedl Kasa. A jak dále dodal, pro provozovatele lékáren odpadl problém s falešnými recepty.

Anketa

Uvítali byste možnost doručení léků na předpis až domů?
Ano
72,9 %
Ne
27,1 %
Celkem hlasovalo 70 čtenářů.

Reklama

Související články

Finanční poradna: Jak vybrat bezpečný e-shop

Nakupování na internetu v Česku zdomácnělo, řada lidí dává přednost pohodlí před objížděním obchodních center a nákupy tak uskuteční prostřednictvím několika...

Češi vrátí e-shopům každý desátý nákup

Nákupy přes internet jsou stále oblíbenější, útraty lidí v tuzemských e-shopech rostou meziročně zhruba pětinovým tempem. V průměru každý desátý on-line nákup...

Výběr článků

Načítám