Hlavní obsah

Češi kvůli pandemii do dluhů nespadli, i během ní utráceli

Novinky, bab

Koronakrize a s ní související vládní opatření se dotkly financí mnoha Čechů. Snížily se jim příjmy, museli sahat do úspor. Dobrá zpráva je, že do dluhů naprostá většina z nich nespadla. Lidé utráceli i krizi navzdory, nejčastěji za zdraví a třetina pak i za spotřební elektroniku.

Foto: Novinky

Za co Češi během pandemie nejvíce utráceli

Článek

Dluhy se během pandemie koronaviru vyhnuly naprosté většině českých domácností. Jak ukázal průzkum agentury Dynata pro skupinu EOS, kvůli krizi se zadlužilo 13 procent Čechů. Nejčastěji si přitom půjčovali částky do 26 tisíc korun (42 procent) či 65 tisíc korun (28 procent).

„Část Čechů se sice během krize zadlužila, ale ve dvou třetinách případů se jednalo o relativně nízké částky. Koronavirus tak neovlivnil finanční situaci většiny českých domácností do té míry, aby si musely vzít půjčku. Svou roli mohlo sehrát pochopitelně i omezení některých výdajů a obezřetnější hospodaření s penězi. Každopádně nízká míra zadlužení v důsledku krize je z hlediska finanční zodpovědnosti Čechů dobrá zpráva,” uvedl Vladimír Vachel ze společnosti EOS KSI.

Třetina Čechů má nižší příjem než před pandemií

Finance

Pokud už si lidé museli půjčit, nejčastěji proto, aby pokryli běžné výdaje, což zmínily tři pětiny lidí. Třetina si ovšem musela půjčit, aby zaplatila nájem či náklady spojené s vlastním bydlením.

Vévodily výdaje na zdravotní péči

Dvě pětiny Čechů se v průzkumu svěřily, že nejčastěji jejich peněženky zatěžovaly výdaje za zdraví a pro čtvrtinu těch, kteří si kvůli krizi půjčili, byly tyto výdaje i důvodem zadlužení. Zdravotní výdaje se nejvíce týkaly lidí starších 50 let, kde měl tyto náklady každý druhý. Více za zdraví platili i lidé žijící v partnerských vztazích a také rodiny s dětmi, během pandemie takto utrácely více než dvě pětiny z nich.

„Jelikož koronavirová situace ohrozila zejména zdraví lidí, dávají zvýšené výdaje v tomto segmentu smysl. Určitě je ale varovným signálem, že se kvůli tomu část obyvatel zadlužila. A to přesto, že situace může být způsobená i výpadkem příjmů a následnými potížemi při placení pravidelných zdravotních výdajů jako je nákup léků či například rehabilitace,” upozornil Vachel.

Při péči o zdraví Češi nejčastěji utrácejí za léky

Finance

Každý třetí si pořídil novou elektroniku

Druhou nejčastější položkou na seznamu výdajů byla spotřební elektronika. Během pandemie si ji pořídila třetina oslovených. Výrazně častěji za ni utráceli muži, uvedly to dvě pětiny dotázaných mužů, zatímco mezi ženami to byla každá čtvrtá. Častěji nakupovali spotřební elektroniku i lidé žijící v partnerském svazku a rodiny s dětmi.

Zhruba čtvrtina lidí, především rodiny s dětmi (třetina z nich) si během koronakrize koupila nové domácí spotřebiče. Zhruba stejný počet lidí měl výdaje spojené s nákupem nábytku či jiného vybavení domácnosti. Také tyto položky častěji pořizovali muži a rodiny s dětmi.

Domácnosti v Česku se vylepšovaly nejen vybavením, ale i menšími rekonstrukcemi. Za renovace utrácela čtvrtina ekonomicky aktivních Čechů. Nejčastěji se do úprav pouštěly rodiny s dětmi, naopak nejméně času jim věnovali tzv. singles.

Odchod dětí z domova je pro rodiče dobrou záminkou k rekonstrukci

Jak na to

Reklama

Výběr článků

Načítám