Hlavní obsah

Češi jsou pesimisté, většina u hypoték počítá se sazbou přes tři procenta

Novinky, Barbora Buřínská

Úrokové sazby hypoték sice již několik měsíců v řadě rostou, zdaleka však nedosahují hodnot, s jakými nyní Češi počítají. Dvě třetiny z nich si totiž myslí, že by jim banka nabídla sazbu vyšší než tři procenta. Dvě pětiny dokonce počítají s úrokem přesahujícím pět procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Průměrná úroková sazba hypoték podle ukazatele Fincentrum Hypoindex dosáhla svého dna v listopadu a prosinci 2016, kdy klesla na hodnotu 1,77 procenta. Od té doby pouze s menšími výkyvy postupně roste. V únoru 2018 se dostala na hodnotu 2,36 procent.

Hypotéky zdražují, což Češi, jak ukázal aktuální průzkum agentury NMS Market Research pro Raiffeisen stavební spořitelnu (RSTS), registrují. Na druhou stranu jsou jejich očekávání, jakou sazbu by jim banka nabídla, více než pesimistická.

Dvě třetiny z tisícovky oslovených lidí si totiž myslí, že by od banky u pětileté fixace dostaly sazbu přesahující tři procenta, přičemž více než pětina lidí dokonce počítá se sazbou šest procent a více.

Foto: David Ryneš, Novinky

Pouze tři lidé z deseti očekávají sazbu přibližující se aktuálnímu stavu na hypotečním trhu.

Bankéři: Sazby kolem tří procent koncem roku

Bankéři jsou však alespoň, co se úrokových sazeb týče, optimističtější.

„Můžeme předpokládat, že koncem tohoto roku se bude úročení úvěrů na bydlení pohybovat okolo 3 %. Domnívám se však, že tuto hranici se poskytovatelé budou snažit nepřekračovat,“ uvedl Jan Jeníček, předseda představenstva RSTS.

Podobná očekávání sdílí i Jiří Feix, předseda představenstva a generální ředitel Hypoteční banky: „Tempo růstu bude pravděpodobně vyšší než vloni, průměrná sazba letos nejspíš překročí hranici tří procent.”

Odborníci ze společnosti Golem Finance s ohledem na dosavadní vývoj nyní očekávají zpomalení tempa růstu cenové hladiny hypotečních úvěrů, v úvahu podle nich připadá dokonce i snížení sazeb u některých bank a typů produktů.

„V dlouhodobějším horizontu však pod vlivem externích faktorů, jako je inflace a růst úrokových sazeb centrálních bank, očekáváme, že se i sazby hypoték budou spíše posouvat po stoupající křivce,” uvádí Golem Finance ve své tiskové zprávě.

Banky zdražují, ale i zlevňují

Úrokové sazby hypoték se u pětiletých fixací do 80 procent hodnoty zástavy napříč hypotečním trhem v současné době pohybují v průměru kolem hodnoty 2,5 procenta.

V dubnu zdražila hypotéky například Sberbank či mBank, která například pětiletou fixaci zvýšila o 0,1 procenta.

Úrokové sazby letos již podruhé snížila i UniCredit Bank, například u pětileté fixace je sazba nižší o 0,2 procentního bodu. Od dubna navíc pro všechny fixace nabízí jednotnou úrokovou sazbu.

Wüstenrot hypoteční banka od 11. dubna snížila úrokové sazby o 15 setin procentního bodu, přičemž změna platí pro všechny fixace hypoték v pásmu 80 procent až 90 procent zástavní hodnoty nemovitosti.

Anketa

Jakou si myslíte, že byste dnes dostali úrokovou sazbu u pětileté fixace? (v procentech)
Do 1,99
12,1 %
2-2,99
63,1 %
3-3,99
7,9 %
4-4,99
3,3 %
5-5,99
1,4 %
6 a více
12,2 %
Celkem hlasovalo 214 čtenářů.

Reklama

Související články

Ceny bytů rostou dvakrát rychleji než mzdy

Počet nově postavených i zahájených bytů v České republice se rok od roku zvyšuje. Přesto nabídka volných bytů k prodeji výrazně nestačí poptávce, což má za...

Výběr článků

Načítám