Hlavní obsah

Češi chovají miliony mazlíčků a rozhodně na nich nešetří

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi jsou národem pejskařů. V našich domácnostech jich podle odhadů veterinářů najdeme přes dva miliony. Kočky se těší menší oblibě, je jich jen milion. Pro domácí mazlíčky jsme ochotni ročně utrácet miliardy za krmivo, různé hračky, pelíšky, transportní tašky atd.

Foto: Profimedia.cz

Češi chovají přes dva miliony psů a milion koček.

Článek

Psi nám ale mohou sáhnout do rozpočtu i jinak než nákupem psích delikates.

Často proti naší vůli a očekávání. Zejména v případě, že někoho pokoušou, způsobí škodu na zdraví či majetku, podílí se na dopravní nehodě. Pak se může pes pořádně prodražit a vytáhnout z našich kapes i desetitisíce.

Škodu způsobenou psem lze pojistit

Podle průzkumu Broker Consulting ale jen každý pátý (22 procent) chovatel má uzavřené pojištění občanské odpovědnosti, z něhož může hradit případné škody způsobené zvířetem.

Řada majitelů psů si ale zvíře pojistit nechce, protože to považuje za zbytečné. Oni přece vodí svého miláčka na vodítku. Jenže pes může, pokud je ponechán sám v bytě, otočit nechtěně kohoutkem vodovodu a vytopit celý panelový dům, zničit skokem čelní sklo drahého auta souseda, roztrhat drahý gobelín, ale i sousedčiny šaty od Versaceho či Hermese. Nebo pokousat pošťáka, který vám přes zahradu nese balík.

„Jednoznačně doporučuji všem, kteří nějaké zvíře chovají, aby si sjednali pojištění občanské odpovědnosti, ať už samostatně, nebo k pojištění domácnosti, což vyjde finančně výhodněji,“ radí Jiří Váchal, analytik neživotního pojištění Broker Consulting.

O tom, že se jejich miláčkovi nemůže nic takového přihodit, žádnou škodu nezpůsobí, je přesvědčeno přes 22 procent chovatelů. Na 28 procent chovatelů s možností, že jejich pes či jiné zvíře nějakou škodu způsobí, počítá, hradili by ji ale ze svých úspor.

Téměř pět procent chovatelů by si v případě, že by za zvíře platili nějakou škodu, na to muselo půjčit. Zhruba 15 procent chovatelů vůbec nenapadlo, že by podobnou situaci museli někdy řešit.

Pojistit se proti škodám způsobeným zvířetem lze nejen u psa, ale i u jiných zvířat a živočichů, například ptáků, hlodavců, hadů atd.

Za zdraví zvířete by dali cokoli

Kde ale Češi šetřit nehodlají, je zdraví jejich zvířecího miláčka. Zhruba každý druhý majitel (55 procent) by v případě potřeby zaplatil více než 10 tisíc korun a téměř třetina chovatelů (29 procent) by dala za záchranu jejich zvířete cokoli. Jenže v momentě, kdy dojde na lámání chleba a s naším zvířecím mazlíčkem to vypadá špatně, tak na to finančně připraveni nejsme.

Peníze bokem určené právě na případy léčby má jen třetina (34 procent) chovatelů, uvádí studie Broker Consulting. Náročná operace psa či kočky vyjde na desetitisíce.

Pomoci zvládnut velké náklady na zdraví svého mazlíčka lze rovněž specializovaným pojištěním, které na českém trhu nabízí několik pojišťoven. Zvíře musí být v době pojištění zdravé a očkované. Nelze však pojistit všechny typy zvířat, ale jen některá. Je třeba také zohlednit věk.

Anketa

Chováte psa nebo kočku?
Máme psa (psy) i kočku (kočky)
16,8 %
Máme jen psa (psy)
28,3 %
Máme jen kočku (kočky)
20,1 %
Nemáme ani psa, ani kočku
34,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4435 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám