Hlavní obsah

Češi bydlí nejčastěji ve třípokojových bytech, ukázalo sčítání

Právo, Novinky, tov, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku bylo loni 4,48 milionu obydlených bytů, o 9,1 procenta více než v roce 2011. Nejčastěji mají byty v Česku rozlohu 60 až 79 metrů čtverečních a tři obytné místnosti. Vyplývá to z výsledků loňského sčítání, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

Pětina Pražanů žije v bytě sama.

Článek

Po třípokojových následovaly nejčastěji byty se dvěma obytnými místnostmi. Počet tří- a dvoupokojových bytů dohromady přesáhl 2,4 milionu a činil 58,4 procenta všech obydlených bytů, uvedli statistici.

„Z hlediska právního důvodu užívání bytu šlo nejčastěji o obydlené byty ve vlastním domě, kterých bylo téměř 1,6 milionu. Je to o 470 tisíc více než počet obydlených bytů v osobním vlastnictví,“ řekl předseda ČSÚ Marek Rojíček.

V Česku stouply ceny nemovitostí nejvíce v EU

Ekonomika

Nejvyšší počet obydlených bytů, téměř 630 tisíc, mělo podle Sčítání 2021 hlavní město. Praha se tak na celorepublikovém počtu podílela 14 procenty, obydlených bytů je zde celkem 627 705. Druhý byl Středočeský kraj s více než 560 tisíci byty a třetí Moravskoslezský kraj s více než 500 tisíci obydlenými byty.

Naopak nejméně jich bylo v Karlovarském kraji, necelých 130 tisíc.

Samostatně žijí nejčastěji Pražané

V hlavním městě žije samostatně v bytě 275 733 lidí, což je nejvíce ze všech ostatních krajů Česka.

Prahu v počtu bytů obývaných jednou osobou následuje Moravskoslezský kraj (182 864 bytů) a Středočeský kraj (176 554 bytů).

Chceme bydlet ve vlastním. Počkáme a uskromníme se, říkají mladí Češi

Finance

ČSÚ neuvedl, kdo přesně jsou ti, kteří v bytě žijí sami. Pravděpodobně se jedná o tzv. singles, kteří společné bydlení zatím nehledají. Na druhé straně bude mezi samostatně bydlícími také velké množství důchodců, kterým zemřel jejich životní partner.

Reklama

Výběr článků

Načítám