Hlavní obsah

Ceny potravin a průmyslových kovů začaly klesat

Novinky, Jaroslav Brychta, XTB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po několik měsíců trvajícím růstu začínají ceny komodit klesat. Na vysokých úrovních se drží pouze ropa a drahé kovy.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ceny komodit na světových trzích zamířily v minulých dnech prudce dolů a korigují tak strmý růst, kterým si procházely v minulých měsících. To platí zejména o potravinách.

Například cena pšenice od pondělí klesla o 12 % na 7,3 dolaru za bušl, kde se pohybovala naposledy začátkem loňského listopadu. O jedenáct procent klesla také cena rýže, zatímco ceny kukuřice a kakaa klesly proti pondělku o 7 %. Pozadu nezůstávají ani průmyslové kovy jako jsou měď, nebo paladium, jejichž cena od pondělka klesla o 7,5 %.

K výrazné korekci přispěl návrat nervozity na finanční trhy, který vedl k odlivu spekulativního kapitálu z rizikovějších investic, jenž se v minulých týdnech hromadil právě na komoditách, nebo na akciových trzích. Změnu nálady k horšímu mají na svědomí problémy na dluhopisovém trhu v Evropě, společně s pokračujícím napětím v Libyi a na Blízkém východě.

Evropské dluhopisy na rekordech a nepokoje v Saudské Arábii

Situace na evropském trhu s dluhopisy se v minulých dnech znovu vyhrotila poté, co ratingová agentura Moody’s snížila o tři stupně rating Řecku a o jeden stupeň Španělsku. Jako důvod svého rozhodnutí uvedla v případě Řecka obavy z nedostatečně razantní implementace úsporných opatření a nižších než plánovaných daňových příjmů na rok 2010, zatímco v případě Španělska varovala před náklady na restrukturalizaci španělských bank, které by mohly více než dvojnásobně převyšovat původní vládní odhady. V reakci na rozhodnutí agentury vystoupaly výnosy z desetiletých řeckých dluhopisů nejvýše od vstupu do eurozóny a na nejvyšší úrovně od roku 2001 se vyhouply také výnosy z dluhopisů Španělska.

Nervozita se na finančních trzích drží také díky situaci v Libyi a v některých arabských zemích. Boje o kontrolu ropných terminálů, které probíhají mezi povstalci a libyjskou armádou omezily dodávky ropy z Libye o dvě třetiny. V Saudské Arábii pak od čtvrtka probíhají protesty, které by měly eskalovat v průběhu pátku. Ten demonstranti již v minulém měsíci vyhlásili za „den hněvu“.

Obavy z dalšího šíření nepokojů v tomto regionu tak v týdnu přispěly k tomu, že to byla právě ropa, která jako jedna z mála komodit nečelila výraznějším výprodejům a  dokázala si svou cenu podržet. V průběhu pátečního obchodování se pohybovala kolem 114 dolaru za barel.

Pomáhá i posilující dolar

Cenám komodit na finančních trzích k jejich pádu v minulých dnech pomáhala také posilující americká měna, ve které je cena většiny světových komodit na trzích kotována. Dolar zpevnil na páru s eurem od začátku týdne o 1,6 % až k ceně 1,376 dolaru za euro, když investoři, z obav před dalším zvyšováním napětí na trzích, odcházeli zpět k bezpečí, které nabízí například zlato, stříbro, nebo americké státní dluhopisy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám