Hlavní obsah

Banky vytáhly do boje o klienty s hypotékou. Nastal čas vyjednat tu levnější

Právo, Jakub Svoboda

Krize nutí domácnosti více šetřit a těžce doléhá i na realitní trh. Češi si v lednu sjednali nejméně hypoték za poslední rok a půl. Banky se teď proto stále více zaměřují na lidi, kteří už hypoteční úvěr mají, ale chtějí ho výrazně zlevnit.

Foto: Právo

Ilustrační foto.

Článek

Jen letos vyprší fixace úrokové sazby u hypotéky zhruba sto tisícům klientů. Po skončení fixačního období si ji mohou nechat převést za výhodnějších podmínek do jiné banky. Ve hře je podle seriózních odhadů samotných bank okolo 80 miliard korun. A právě o ně se teď banky přetahují.

„V tomto roce přibližně sto tisícům klientů končí tříleté a pětileté fixace a jejich čas na rozhodování se pomalu, ale jistě krátí,“ řekl Právu mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek. Podle některých bank může být zájemců o takzvané refinancování hypoték s různými délkami fixací ještě víc. „Letos by mohlo být refinancováno až 113 000 hypotečních úvěrů,“ uvedl ředitel úvěrových produktů Equa bank Ondřej Hák.

„Význam refinancovaných úvěrů postupně roste a v nejbližší budoucnosti očekáváme pokračování tohoto trendu,“ konstatovala ve shodě s ostatními zástupci bank mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

Podle průzkumu, který si Equa nechala zpracovat, budou na konci fixace své hypotéky zvažovat možnost jejího převedení jinam tři ze čtyř Čechů. V prodejně silných letech 2008 a 2010 byly totiž roční sazby u hypoték výrazně vyšší než nyní. V průměru se podle Plocka pohybovaly kolem 5,5 procenta. Postupně ale klesly na historické minimum a dnes začínají již pod třemi procenty. Příležitost ke snížení měsíční splátky hypotéky a významné úspoře pro domácí rozpočet si tak nechá ujít jen málokterý dlužník.

Při pravidelném splácení průměrné hypotéky v hodnotě 1,5 miliónu korun s dobou splatnosti 20 let mohou lidé díky nižším úrokům ušetřit podle bank až 1500 korun měsíčně. Hypotéky jsou pro banky dlouhodobým, relativně bezpečným a velmi výnosným byznysem. Když klient splatí celý úvěr, přidá obvykle minimálně polovinu vypůjčené částky navrch.

Banky teď využívají rekordně nízkých sazeb ČNB a drží vlastní úrokové sazby u hypoték co nejníže, aby si udržely své současné klienty a přetáhly od konkurence nové. Vedle toho začaly odměňovat své „staré“ klienty za věrnost. Různé slevy a odměny za to začala letos svým klientům nabízet například Hypoteční banka.

Zájem o refinancování roste

Banky si začaly ve velkém přetahovat o klienty s hypotékami už loni, kdy uzavřely přes 60 tisíc hypotečních smluv v objemu 123 miliard korun. Refinancovaných hypoték bylo loni okolo 25 procent, letos se podle většiny expertů jejich podíl výrazně zvýší.

„Zájem o refinancování hypotéky každým měsícem roste.Zatímco loni mělo o refinancování zájem 18 procent našich klientů řešících hypotéky, letos za první dva měsíce to již bylo 39 procent,“ potvrdil Právu Martin Špaček z portálu Sfinance.cz. Lidé podle něj nejčastěji volí fixaci úroku na pět let (73 %) a na tři roky (22 %).

Změnou poskytovatele úvěru lze podle Špačka stlačit úrokovou sazbu i o dvě procenta. „Pokud se udrží dnešní výhodné úvěrové podmínky, lze očekávat snížení sazby fixace v průměru až o 1,5 procenta a úsporu domácností na úrocích ve výši asi 3,5 miliardy korun,“ odhadl Hák.

Dobré je včas jednat

Klienta s hypotékou by měla jeho banka oslovit s nabídkou nové úrokové sazby nejpozději šest týdnů před koncem fixačního období. Pro držitele hypotéky je ale lepší na nic nečekat a začít s bankou o výši dalšího úročení hypotéky včas jednat. Současně by si měl prostudovat i nabídky konkurenčních peněžních ústavů.

Podle Plocka by si zájemce měl zjistit aktuální sazby nejen pro hypotéky s víceletým pevným úrokem, u nichž by získal jistotu neměnných splátek na více let dopředu, ale i pro hypoteční úvěry s variabilní úrokovou sazbou, které jsou také poměrně zajímavé. Banky je nyní nabízejí i za méně než 2,5 procenta.

Výše úrokových sazeb se odvíjí od aktuální ceny peněz na mezibankovním trhu. Ta se už delší dobu drží na velmi nízké úrovni. Zájem o hypotéky s variabilním, tedy nezafixovaným úrokem proto roste.

Pokud by tyto sazby začaly v dohledné době stoupat, klienti mohou za jednorázový poplatek až do výše 2000 korun přejít na fixní úrokovou sazbu. U některých typů hypoték to banky umožňují zdarma. Kromě výše splátek a úrokové sazby by se zájemci o refinancování měli zajímat i o možnost pojištění schopnosti splácet a odkladu splátek.

Porovnání aktuálních úrokových sazeb hypoték naleznete na hypotéční kalkulačce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám