Hlavní obsah

Banky ruší poplatek za vedení úvěru, zároveň ale zvyšují úroky

Právo, Jakub Svoboda

Stále více bank v Česku ruší kritizované poplatky za vedení a správu úvěrového účtu. Zároveň ale většinou zvyšují úrokové sazby u půjček tak, že v součtu si klient prakticky nepolepší.

Foto: Profimedia.cz

Za poplatky za správu úvěru člověk ročně zaplatí i tisíce korun.

Článek

Například Raiffeisenbank upozorňuje, že kvůli prosincovému zrušení poplatku u nových smluv zvýší úrokové sazby u nově prodávaných hypoték. „U nových hypoték bude mírně vyšší sazba tak, abychom neznevýhodňovali stávající klienty, kterým je poplatek účtován. O kolik je sazba vyšší závisí na velikosti úvěru a výši měsíční splátky,“ sdělil Právu mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.

Hypotéční banka zase podle své mluvčí Kateřiny Krásové klientům nabízí převedení klasické hypotéky na variantu bez poplatku. „To ale zohledňuje úroková sazba,“ poznamenala mluvčí.

Nováčci si je zpravidla neúčtují

Naposledy Komerční banka tento týden oznámila, že od začátku ledna nově nabídne možnost sjednat některé hypotéky a spotřebitelské úvěry bez poplatku za spravování úvěru. Například u hypoték, které umožňují flexibilně měnit výši splátek nebo splácení přerušit, si už nebude účtovat měsíční poplatek za spravování úvěru, jenž dosud činil 250 Kč. Současně však KB zavádí nový poplatek za flexibilitu ve výši 99 Kč.

Tento měsíc zrušila poplatky u nových i u starých smluv o hypotečních úvěrech také Axa Bank. Z nových bankovních domů internetová banka Zuno a Air Bank se už dříve rozhodly kritizované poplatky nepožadovat po klientech u spotřebitelských úvěrů. Fio banka a mBank je pak už delší dobu neúčtují u hypoték ani dalších půjček. Equa bank má bez poplatku vedení spotřebitelské úvěru, hypotéky ale zpoplatnila obvyklými 150 Kč měsíčně.

Dvě největší banky v zemi, Česká spořitelna a ČSOB, se ani přes rostoucí tlak klientů ke zrušení sporného poplatku za vedení úvěrového účtu zatím nechystají.

Německý precedens

Již tři peněžní domy v České republice - Komerční banka, Raiffeisen stavební spořitelna a Raiffeisenbank - některým klientům poplatek za vedení úvěrového účtu dokonce vrátily.

Letošnímu rušení kritizovaných poplatků v České republice totiž předcházel loňský verdikt německého nejvyššího soudu. Ten rozhodl, že účtování poplatků za správu a vedení úvěrů je v rozporu s unijní legislativou.

Rozhodnutí německého soudu není pro české banky podle jejich představitelů závazné. Argumentaci německých soudců nicméně letos využil český právník Petr Němec, kterému Komerční banka ještě před očekávaným verdiktem soudu vrátila měsíční poplatek za vedení úvěrového účtu.

Přes iniciativu „Jdeto.de“, kterou Němec letos spustil, se o něco podobného jako on chce nyní pokusit další stovka lidí, kteří se už obrátili se stížností na finančního arbitra. Případný jejich úspěch u něj nebo u soudu by podle některých právníků mohl spustit lavinu, v níž by bankám hrozilo vracení velkého množství peněz.

„Spolkový soudní dvůr v Německu konstatoval, že poplatek neslouží klientům, ale bance, a proto je jeho sjednání a placení klientem neplatné. Vycházel přitom z právní úpravy, která je téměř identická s úpravou českou,“ řekl Právu Němec. Dotčené paragrafy totiž vycházejí ze stejné evropské směrnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám