Hlavní obsah

Češi si už vzali hypotéky za 293 miliard korun

Zájem o hypotéky je stále výrazný. I přesto, že si lidé v srpnu půjčili na bydlení méně než v červenci, meziročně objemy vzrostly o 75 procent. Za osm letošních měsíců banky sjednaly hypotéky za 293 miliard korun. Průměrná úroková sazba hypoték i nadále roste, v srpnu se dostala na hodnotu 2,32 procenta.

Foto: Novinky

Průměrná úroková sazba hypoték

Článek

„V srpnu dále pokračoval růst hypotečních sazeb. I podle aktuálních nabídkových úrokových sazeb jednotlivých bank je jasné, že současná hodnota 2,32 procenta rozhodně není ta hodnota, na které se růst zastaví. Dá se tedy předpokládat, že ve druhé polovině roku se budeme čím dál víc přibližovat hranici tří procent,“ uvedl Jiří Sýkora ze společnosti Fincentrum & Swiss Life Select.

Ke zdražení svých hypotečních úvěrů v srpnu přistoupily například Fio banka, Monety Money Bank a Sberbank. Pozadu nezůstávají ani banky s největším podílem na hypotečním trhu, které hypotéky zdražily v září, a to Česká spořitelna, skupina ČSOB a Komerční banka, které zvýšily sazby shodně o 0,2 procentního bodu. Také klienti Air Bank se musí připravit na dražší hypotéky, od 20. září vzrostou sazby o 0,25 procentního bodu.

Banky zdražují hypotéky, sazby míří ke třem procentům

Finance

I přes rostoucí sazby mají lidé stále o hypotéky zájem. Během prvních osmi měsíců banky poskytly hypotéky za 293 miliard korun a vzhledem k tomu, že první polovina září je již za námi, třísetmiliardová hranice tak jistě byla pokořena. Do konce roku by se pak objem poskytnutých hypoték podle mínění hypotečních specialistů mohl přiblížit (či dokonce pokořit) i hranici 400 miliard korun.

Srpen se na celkovém objemu dosud poskytnutých hypoték podle dat Fincentrum Hypoindexu podílel částkou 33,731 miliardy korun. Pro úvěr si přišlo 10 444 lidí.

„Oproti červenci klesl počet i objem zhruba o pět procent a ve srovnání s červnem o čtvrtinu. Přesto jde o nejlepší srpnový výsledek v historii Fincentrum Hypoindexu. Zatím se tedy o výraznějším ochlazování hypotečního trhu nedá hovořit. Zájem o hypotéky totiž v minulých letech během letních měsíců obvykle klesal,“ uvedl Sýkora.

V meziročním srovnání vzrostl objem poskytnutých hypoték o více než 75 procent a v porovnání se srpnem 2019 dokonce o 136 procent.

Průměrná hypotéka stále roste

V růstu pokračuje i výše průměrné hypotéky. V srpnu se dostala na částku 3 229 731 korun, o zhruba 14,5 tisíce korun více než v červenci.

„Průměrná výše poskytnuté hypotéky se letos bude blížit k hranici 3,5 milionu korun. I nadále totiž platí, že není důvod, aby cena nemovitostí v ČR začala klesat,“ doplnil Sýkora.

Průměrná hypotéka už činí 3,2 milionu

Finance

Roste i výše průměrné hypotéky poptávané na internetu. „V srpnu činila 3,1 milionu korun a meziročně se zvýšila o téměř půl milionu korun,” uvedl pro Právo Vojtěch Prokop z hypotečního tržiště Zaloto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám