Hlavní obsah

Aukce energií se pořád vyplatí, domácnosti mohou ušetřit tisíce

Právo, svj

Tisíce korun ročně mohou stále ušetřit lidé, kteří se zapojí do elektronických aukcí energií. Podle údajů společnosti eCentre, která je v Česku jejich největším organizátorem, ušetří většina účastníků její lednové aukce z řad domácností na neregulovaných složkách ceny elektřiny i zemního plynu proti aktuálním ceníkům více než patnáct procent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„Lidé si v aukci snížili náklady u elektrické energie v průměru o 16,95 procenta a u zemního plynu o 16,88 procenta. Úspory se týkají soutěžitelných, tedy státem neregulovaných částí energií,“ sdělila Právu mluvčí eCentre Alice Mazurková.

U zemního plynu tvoří neregulovaná část zhruba 80 procent celkového vyúčtování pro domácnosti. U elektřiny je to necelá polovina. „Celkem 912 domácností ze 120 měst a obcí ČR, které se do lednové aukce zapojily, ušetří dohromady v příštích dvou letech kolem 4,9 miliónu korun,“ uvedla Mazurková.

Loni avizované až dvacetiprocentní snížení cen elektřiny některými dodavateli se podle ní týkalo pouze vybraných tarifů a nezahrnovalo úpravu poplatků za odběrná místa.

Ceny jednotlivých dodavatelů energií si můžete porovnat například na této cenové kalkulačce.

Reklama

Výběr článků

Načítám