Hlavní obsah

Ani pojištění karty vždy k náhradě nevede

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Každý rok hlásí bankám ztrátu či krádež platební karty desítky tisíc klientů. Pokud dojde k jejímu zneužití, musí majitel počítat s tím, že se na vzniklé ztrátě bude podílet maximálně do výše spoluúčasti, tedy zhruba do čtyř tisíc korun. Tomu se lze vyhnout pojištěním karty proti jejímu zneužití. Stojí to jen několik set ročně, ale ne vždy banky škody plně kryjí.

Foto: Profimedia.cz

Odcizenou platební kartu ihned zablokujte. Ilustrační foto

Článek

Pokud se prokáže, že při platbách nebo výběrech zloděj použil k identifikaci PIN kód, má klient u některých bank smůlu. Nedostane z pojištěné a zneužité karty buď nic, nebo ne všechno.

Jakmile zjistíte, že kartu nemáte, na nic nečekejte, volejte do banky a zablokujte ji. Některé banky vám blokaci umožní provést i v internetovém bankovnictví. V případě, že nebudete mít kartu pojištěnu, je vaše spoluúčast při případném zneužití do doby nahlášení blokace ve výši 150 eur (něco málo přes čtyři tisíce korun). [celá zpráva]

Pojištění nabízejí skoro všichni

Pojistit se proti ztrátě či krádeži platební karty lze u většiny tuzemských bank. V nabídce ho nemají pouze tzv. nové banky - Air Bank či Equa bank, a Zuno nabízí ochranu jen za omezených podmínek. U LBBW Bank si mohou sjednat pojištění výhradně držitelé platebních karet Gold a mají je zdarma. GE Money Bank nabízí pojištění pouze držitelům debetních karet MasterCard stříbrná, Gold a Business. Pojistka je zdarma - v rámci poplatku za karty.

Držitel karty se zavazuje, že PIN udrží v tajnosti. Transakce s použitím PIN tedy pojištění nekryje.
Petr Plocek, UniCredit Bank

Jakou variantu pojištění si zvolíte, záleží na typu platební karty i na různých úrovních pojistného krytí. Například u České spořitelny se setkáte se čtyřmi variantami (P10, P30, P60 a P90), které se od sebe liší právě podle výše pojistného krytí, přičemž to nejvyšší dosahuje částky 140 tisíc korun.

Podobnou nabídku mají i ostatní banky. Například u ČSOB si můžete vybrat ze tří druhů pojištění (BASIC, CLASSIC a EXTRA), přičemž vaše finanční ztráta je kryta až do výše půl miliónu korun. Podobné tři varianty pojistného krytí nabízí i Fio banka a Sberbank. Dvě varianty pojištění proti zneužití platební karty má v nabídce i UniCredit Bank (SAFE BASIC a SAFE PLUS) či Raiffeisenbank (Základ a Plus).

„Ve variantě Základ jsou pojištěny všechny transakce kartou zpětně do počátku dne, kdy došlo k nahlášení ztráty či odcizení karty. Pojištění Základ kryje především menší škody, které jinak ze zákona plně nese majitel karty. Pojištění Plus kryje ztráty až do výše 100 tisíc korun a kryje ztráty vzniklé zpětně až tři dny před blokací karty,” uvedl pro Právo Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank.

Podle výše pojistného krytí klienti zaplatí i pojistné, jehož roční výše nepřesáhne tisíc korun.

Přehled ročních poplatků za pojištění proti zneužití platebních karet
BankaRoční poplatek (v korunách)
Česká spořitelnaod 170 (P10) do 780 (P90)
ČSOBod 135 (BASIC) do 800 (EXTRA)
Fio bankaod 120 (BASIC) do 720 (EXTRA)
Komerční banka348
mBank228
Raiffeisenbankod 180 (Základ) do 828 (Plus)
Sberbankod 180 (BASIC) do 840 (EXTRA)
UniCredit Bankod 360 (SAFE BASIC) do 480 (SAFE PLUS)
Zdroj: banky, údaje k 16. červnu 2014

Některé banky vám vyplatí pojistné plnění i v případě, že došlo ke zneužití platební karty s použitím PIN. Například u LBBW Bank, by ale muselo k vyzrazení PIN dojít pod hrozbou násilí.

U jiných bank (například ČSOB a Era, Fio banka, Sberbank či UniCredit bank) se pojištění nevztahuje na transakce provedené se znalostí PIN. „Držitel karty se zavazuje, že PIN udrží v tajnosti. Transakce s použitím PIN tedy pojištění nekryje,” uvedl pro Právo Petr Plocek z UniCredit Bank.

Pojištění se vztahuje i na osobní věci

Pojištění karty kryje nejen finanční ztrátu, ale pokud jste společně s kartou přišli i o další osobní věci (kabelku, batoh, doklady, dioptrické brýle, klíče, mobil či fotoaparát), je v pojistce zahrnuta i jejich náhrada. Ovšem v případě odcizení například fotoaparátu či mobilu se pojistného plnění dočkáte jen tehdy, pokud bylo odcizení šetřeno policií.

Většina pojišťoven vám také uhradí například náklady za nové osobní doklady, průkaz a kupón MHD, výměnu zámku od bytu či osobního automobilu, včetně nových klíčů.

Může se stát, že vás při nebo po výběru kartou z bankomatu někdo přepadne a peníze vám ukradne. I na to se pojištění platebních karet vztahuje. Podmínkou ale je, aby vám byla hotovost odcizena do určité doby od výběru. Například ČSOB či Zuno toleruje maximálně dvě hodiny. U České spořitelny se dočkáte náhrady i při odcizení peněz při násilném přepadení do 12 hodin od výběru.

Anketa

Máte sjednáno pojištění platební karty?
Ano
50,3 %
Ne
49,7 %
Celkem hlasovalo 302 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám