Hlavní obsah

Organizace shání zájemce pro přechod na elektřinu ze slunce

Právo, svj, pro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zájemci o solární energii mají prostřednictvím hromadného nákupu šanci získat levnější fotovoltaické panely včetně příslušenství a souvisejících služeb. Slibuje to spotřebitelská organizace dTest, která na konci ledna spustila registraci do kampaně „Chci sluneční energii“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Jedná se o neziskový projekt podpořený Evropskou unií, jehož se mohou zúčastnit domácnosti z celé ČR. Cílem je dojednat výhodnější podmínky a zprostředkovat spotřebitelům levnější a ekologičtější energii. Účastníci mohou získat státní dotaci v programu ministerstva životního prostředí (MŽP) Nová zelená úsporám.

„Pro řadu domácností je obtížné pustit se do přechodu na solární energii na vlastní pěst. Často je odradí vysoká pořizovací cena zařízení i nedostatek relevantních informací. Proto jsme se rozhodli spotřebitelům tento krok usnadnit,“ uvedla ředitelka dTestu Eduarda Hekšová.

Pro registrované účastníky bude dTest vyjednávat výhodnější podmínky nákupu a instalace fotovoltaických systémů. „Naším cílem je dojednat nižší ceny panelů, ale i nadstandardní služby, jako je například delší záruční doba, bezplatná údržba, monitorování výkonu nebo podpora při přípravě podkladů pro žádost o dotaci MŽP,“ dodala Hekšová.

Zapojeným domácnostem dTest během dubna zašle podrobné informace o vyjednaných podmínkách.

Bez závazků

Spotřebitelé pak budou mít několik týdnů na rozmyšlenou. Pokud se budou chtít do hromadného nákupu zapojit, předá dTest jejich kontaktní údaje dodavatelské společnosti, která s nimi uzavře smlouvu.

Zájemci se mohou registrovat na webových stránkách kampaně www.chcislunecnienergii.cz.

Registrace je zdarma a bez závazků. Účastníci musí při registraci uvést pouze několik základních údajů, jako je jméno, e-mailová adresa a PSČ. Později budou vyzváni k doplnění dalších informací, například o sklonu a orientaci střechy, ploše pro umístění panelů či požadovaném výkonu a typu fotovoltaické elektrárny.

Od konce ledna, kdy byla kampaň spuštěna, se již nezávazně registrovalo téměř 1400 lidí. DTest v minulosti úspěšně zorganizoval třeba i aukce na dodávky elektřiny a plynu, kterých se vždy zúčastnily desítky tisíc spotřebitelů. Podařilo se vysoutěžit nejnižší cenu na trhu. Aukce obecně fungují na principu kolektivního nákupu – čím více spotřebitelů se zapojí, tím nižší ceny nabídnou dodavatelé, kteří se aukce zúčastní.

Anketa

Uvažujete o přechodu na solární energii?
Ano
73,8 %
Ne
26,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2092 čtenářů.

Reklama

Související články

Sestrojil si soláry, šetří tak tisíce ročně

První proud ze zařízení, které stvořil vlastníma rukama, vydržel napájet počítač v jeho dílně dvacet minut. Dnes díky němu 41letý René Schaffer ze Svatého Pole...

Výběr článků

Načítám